香港 OLPC 每童一電腦 Give 1 Get 1 (G1G1) XO電腦捐贈計劃

有多少人聽過這台行 Linux 的系統?有多少人已經買了?

聽聞之前在海外的相同捐贈計劃,只限捐贈計劃地區的朋友才可以買。

而香港區 G1G1計劃於2009年1月25日截止。

http://www.olpc.asia/

小朋友是否真的要一部電腦?

原帖由 hkcwnet 於 2008-12-13 11:38 發表

廿年前你可能會問小朋友係咪可以操作得掂一部電腦, 依家你睇到o係香港就算小學生都已經可以好純熟, 就算 EPC 都好多年輕版友啦 (雖然佢地未必會黎呢版 )

每樣事物都係你越早接觸就越能夠善用, o係香港我地算係富裕, 所以本地o既小朋友要接觸電腦並唔係太難。但係落後/貧困地區o既小朋友就唔同, 電腦對佢地黎講唔好話用, 見都未必有得見。呢個計畫o既理念係將來電腦將會成為不可或缺o既一部分, 為o左令班貧困o既小朋友唔會因為冇機會接觸電腦而造成佢地往後o係社會上o既劣勢, 所以專門捐助電腦俾貧困地區o既小朋友用

其實你就算當 3k 零買部機俾呢度o既小朋友用都 OK o既, 部機本身都係設計俾小朋友用, 教學/遊戲軟件方面包o左, 外型都係小朋友向 另外佢地預o左呢 D 電腦會o係落後地區用, 所以佢地都有好多特別 Features, 好似手攪發電機 (好似話攪十分鐘可以用到個零鐘, 不過我諗俾你o個部應該唔會跟 ), 大天線做 Mesh Wifi Peer-to-Peer Network 咁, 都應該幾好玩架

嘩,1 GB RAM,仲多過我部舊Server。

呢D電腦應該可以自己裝過套Linux落去?

有道理.. 但有時,災區小朋友穩飽都成問題.
覺得我地太幸福啦......

原帖由 Gundamdriver 於 2008-12-13 13:26 發表
嘩,1 GB RAM,仲多過我部舊Server。

呢D電腦應該可以自己裝過套Linux落去?

Sorry, 好似得 256MB RAM, 1GB 係 Flash storage 黎喎... 話晒低成本係佢地最需要考慮

Hardware Spec 可以睇吓呢度。

至於要裝 Linux 方面應該唔會有乜o野問題, 好似話硬件方面佢地個 project 之前揀都係特登揀 D Linux well supported 或者有 open source driver o既黎用, 不過做得 laptop 實會有 D customization 係平時 D distribution 未必有做o既, 可能要花 D 時間 config 返咁掛.

我都想捐,但係真係要親身試過有冇用先捐,因為聽有人試過,話又重又慢(指行佢原本個sugar已經感覺到慢)....如果真係差得咁緊要既話....我直接捐錢好過

原帖由 hdvd-rom 於 2008-12-13 16:02 發表
我都想捐,但係真係要親身試過有冇用先捐,因為聽有人試過,話又重又慢(指行佢原本個sugar已經感覺到慢)....如果真係差得咁緊要既話....我直接捐錢好過

對部機o既 Performance 唔好抱太大期望, 因為佢粒 U 主要係慳電 (唔係手攪發電攪到手軟都未用得 ), 係 AMD Geode LX 433MHz... Geode LX 前身係 Geode GX, 再前身係 Natsem MediaGX, 再再前身係 Cyrix MediaGX, 個 core 係 Cyrix 5x86, 不過過o左咁多代改進o左幾多就唔知啦

我睇佢地個 website 話係呢間 Oregon Scientific 負責俾人o係香港拎機, 佢個 FAQ 到話想買可以直接落佢地 Shop 買, 可以試試打去問吓佢地有冇 Demo 機放出黎俾大家試掛

OLPC 用 Linux,  但眾大機構包括政府是 Micro$oft Office 非  OpenOffice!!!!

原帖由 hkcwnet 於 13/12/2008 11:38 發表

無壞的!!!! 不過父母不曉英文 (和電腦) 就.... well.....