唔太識用linux,點樣打速成?

買左eeepc 901
不過搵唔到有速成輸入法
同埋我部機係邊種linux

EEEPC 701用的是SCIM,如果還是沒變的
速 Chinese (traditional) -Quick
易 Chinese (traditional) -Simplex

還是找不到,你要在打開SCIM-SETUP,鈎選以上二個輸入法就可以

原帖由 Finnish 於 2008-12-22 23:16 發表
同埋我部機係邊種linux

如我沒記錯是用Xandros。我沒有EEEPC

原帖由 computer1975 於 2008-12-22 23:26 發表
EEEPC 701用的是SCIM,如果還是沒變的
速 Chinese (traditional) -Quick
易 Chinese (traditional) -Simplex

還是找不到,你要在打開SCIM-SETUP,鈎選以上二個輸入法就可以

好似有d唔同,都係搵唔到速成
不過都唔該哂

個linux好難適應
好似無桌面呢樣野
download file又唔知放係邊,
aMSN download完唔識裝,唉

原帖由 Finnish 於 2008-12-23 00:08 發表
個linux好難適應
好似無桌面呢樣野
download file又唔知放係邊,
aMSN download完唔識裝,唉

只係呢個LINUX無左桌面即,呢個係為EEEPC特製的...你唔喜歡試下裝openSUSE

原帖由 valleybok 於 2008-12-23 00:44 發表

只係呢個LINUX無左桌面即,呢個係為EEEPC特製的...你唔喜歡試下裝openSUSE

感謝提供方案

我都係裝返xp算
始終有幾樣野好麻煩
裝唔到aMSN,無windows用開既桌面模式
file位置神神祕祕
睇唔到C drive , D drive(可能我唔識睇)
總之結論係成個OS古古怪怪

PS我上網搵到點用速成,亦成功解決左
不過勁麻煩
有興趣可以睇下
http://blog.xychen.org/archives/ ... ut-method-in-eeepc/

P.S.連輸入法都要搞到咁複雜,難怪大部份人都裝xp
頂你唔順呀linux

原帖由 Finnish 於 2008-12-23 02:09 發表
我都係裝返xp算
始終有幾樣野好麻煩
裝唔到aMSN,無windows用開既桌面模式
> 呢個係eeePC特製版Xandros既問題, 同Linux無關
file位置神神祕祕
睇唔到C drive , D drive(可能我唔識睇)
> 所有Linux file都係 under / , 仲洗咩分drive......鐘意個drive駁去邊個directory由自己話事
總之結論係成個OS古古怪怪
> 正統for Desktop用既無特製版咁怪

PS我上網搵到點用速成,亦成功解決左
不過勁 ...

我就唔係咁鐘意用gcin喇~

gcin和scim我都用過,我還是喜歡用scim

EEEPC還是不要用OpenSuse,用Ubuntu比較好些。OpenSuse 都幾肥仔,Ubuntu反應會快很多。