雙系統請教 (xp + ubuntu)

事源一直用開xp冇乜特別, 點知上個月屋企人唔知上咗乜網中咗毒, 救機時冇意中接觸咗人生中第一套linux os ( Slax ), 即時覺得好方便好正, 但由於部電腦有其他屋企人用, 所以唔可以直接轉用linux os, 又唔想under windows 裝 ubuntu, 因此計劃裝個 "雙系統 (xp + ubuntu)".
之前有試過裝 xp + win7雙系統, 但我知道裝ubuntu完全唔同, 所以想請教下大家
小弟部機harddisk分割如下 :
c: > windows xp (NTFS)
d: > for document (NTFS)
z: > 預備 for ubuntu (之前裝過win7 / NTFS)

問題如下 :
1) 是否可用 之前 "z:" partition for ubuntu ?
2) 是否要format 個  partition 做 ext 2 / 3 format ?
3) 睇過其他安裝教學, ubuntu時會format 過個harddisk, 噤會是影響 c: 同 d:的資料 ?
4) 安裝時 ubuntu 係咪會自動識別到有另一個xp os , bootloader自動會變左做Grab ?
5) 有冇其他需要注意 ?
6) 請問裝咗ubuntu 的ching 開機直至入到ubuntu 要用幾多時間 ?

自己唔係好識電腦既野
我用過ubuntu
http://www.ubuntu-tw.org/
唔知同你係咪唔同
不過開機一定快過 winxp

1. 直接把成個分區刪走(即連Z: 都不要),裝 Linux 時才界位。
2. 同上
3. 不會,只要你唔叫佢 Format 佢唔會郁。
4. 對,另外佢會幫你加返 Boot 入其他OS的選項
5. Install 前可以試下上唔上到網先,因為要更新至少要上到網
6. 1分鐘內

如果真係唔太識, 可以試試用 wubi.

原帖由 lazyfai 於 2009-3-23 12:50 發表
1. 直接把成個分區刪走(即連Z: 都不要),裝 Linux 時才界位。
2. 同上
3. 不會,只要你唔叫佢 Format 佢唔會郁。
4. 對,另外佢會幫你加返 Boot 入其他OS的選項
5. Install 前可以試下上唔上到網先,因為要更新至少要上到網
6. 1分鐘內

唔該哂...我就係最like俾開機快又靈活.

原帖由 hacker1202 於 2009-3-23 13:50 發表
如果真係唔太識, 可以試試用 wubi.

如果用wubi 試用噤試完想uninstal, 裝個正式ubuntu會唔會有問題 ?

Why don't you just boot with the live CD/DVD to test first?

原帖由 sumsumfish 於 2009-3-23 12:36 發表
事源一直用開xp冇乜特別, 點知上個月屋企人唔知上咗乜網中咗毒, 救機時冇意中接觸咗人生中第一套linux os ( Slax ), 即時覺得好方便好正, 但由於部電腦有其他屋企人用, 所以唔可以直接轉用linux os, 又唔想under win ...

May I suggest you two solutions?

Solution #1
You may consider to use mobile rack.  Mobile rack allow you to change hard drive very easy.  For a SATA hard drive, it is around $100-120.  However, you need to buy another hard drive.     Ubuntu fit on 8 GB hard drive or more.

Solution #2
You may consider to boot from Live CD/DVD.  May I introduce a remastered Ubuntu 8.10 Live DVD to you?  It is Lambda 8.10 which is remastered by me.  You can download it at http://www.samiux.com.  

Samiux

原帖由 sumsumfish 於 2009-3-23 14:30 發表

如果用wubi 試用噤試完想uninstal, 裝個正式ubuntu會唔會有問題 ?

唔會,點會?.
P.s.我用Wubi(其實尼個都係正式Ubuntu黎架)用得好開心,懶得搞個Partition

我覺得你先用live cd 玩下
覺得ok再用wubi install
如果到時唔想玩就向windows uninstall就ok

原帖由 quofei 於 2009-3-24 10:25 發表

唔會,點會?.
P.s.我用Wubi(其實尼個都係正式Ubuntu黎架)用得好開心,懶得搞個Partition

我記得以前用wubi 既時候佢 image 所在既 partition 係 mount 唔到的...
我唔鐘意咁, 所以直接裝左佢....