邊個 linux 好裝D 簡單D

想試下 linux, 好多唔同名, Ubuntu, cento....  邊個易裝D ?

你可以多方面嘗試的. 選出一個你自己覺得合你用的dist, 咁用上來都順手d..
其實每個dist 在user的角度來講, 佢地都是大同小異, 用的軟件都差唔多, 但在深入一點專業少少的角度來計, 每個dist 都對硬件, 軟件都作出左不同程度的維護, 佢地又為唔同的領域作出優化, 再加上自己公司開發的管理軟件, 令到佢地的dist在眾多linux當中是最完善, 最稳定, 最安全. 但始終每個linux dist 都有強項也有弱項, 所以你應該親身去感受一下, 體驗一下是最實際. 唔好人地話果個dist好用, 或者果個dist出名就去跟風. 電腦是自己用的, 軟件/硬件只要自己用得上手, 咁就是一部好機.
睇返都好似講到少少離題.. 入返樓主正題先.
其實而家所有linux, 包括 ubuntu, fedora, centos, debian 等等, 都已經有一個好完整的gui介面, 好似windows 咁引導我地一步一步咁安裝, 將安裝的程序簡化, 但始終linux同windows是有好大分別, 所以安裝前應該注意一下, linux的特點, 如硬件識別號, /dev/hda, /dev/sda 等等是咩意思, linux 的分區, 什麼是swap, root 等, filesystem 是用咩, ext2, ext3, reiserfs 等等. 還有一d 基本的user management. 上網找找資料就有的啦.
最安全可以用vm來試試, 又唔怕攪壞原來hdd 的分區情況, 裝死左又唔怕,可以del再來過.

原帖由 Marv 於 2009-6-12 09:30 發表
想試下 linux, 好多唔同名, Ubuntu, cento....  邊個易裝D ?

UBUNTU,

但你裝完用左一年都好大機會唔知linux 裏面係點既

如果硬派, slackware/debian

原帖由 samiux 於 2009-6-12 12:40 發表

Do we all know what inside Windows after using it for over 10 years?  

我比較對windows 病毒有與趣多d, 對內部架構最有興趣係從ring3切換到ring0的code

至於linux, 十幾年前linux cdrom 仲賣緊400~500蚊果時
係要硬食樓下全部guide 先至叫做舞得下.....
http://tldp.org/guides.html

1x 年前買過 boxset redhat , mandrake, 之類 2-300, samba $1xx 係貪有書跟,同作為支持下。

原帖由 TuTu 於 2009-6-12 19:43 發表
1x 年前買過 boxset redhat , mandrake, 之類 2-300, samba $1xx 係貪有書跟,同作為支持下。

我買過呢啲:

不過自從有寬頻都無再買 Linux 碟,係近排會要 Ubuntu 寄幾隻新版碟
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

特意找過書櫃,唔見 ... RH5.1 是叫 Hurrican 嗎? (印象)

iPhone 拍的很好喔

回覆 1# 的帖子

想試不如用Live CD的產品, 不用安裝, 用VM boot iso或直接由CDROM行.
現時的Linux基本上都好易安裝,仍然最煩是Hardware Driver.所以若你要用新電腦時,要留意有沒有Driver提供. 最好用D"大路野"
Normally,安裝比Windows怏...
我個人覺得For Desktop
UBUNTU比較好,大部份都可以用GUI完成
gOS比較美及怏(奇實兩者都是一樣的)