想問下有無人兄知 地產 樓盤 server 係點

幫整過一間 姐姐 朋友開的;
果啲 連server 先開到機;
的只係睇樓盤又無硬碟的就好簡單;
只要一樣就得;
但果 linux server 係點行的呢;
thanks

無硬碟是指PXE那種嗎

無硬碟是指PXE那種嗎
sonichkhk 發表於 2012-4-7 00:04

唔清楚;
好似有差唔多的字出現過;
因為都整完 個幾月了; 唔太記得了;
因為唔識 linux;
只知係 linux server;
機就無硬碟 ;
只有底板,ram, cpu;
而且全部一樣硬件;
我只識 run linux live 版;

唔清楚;
好似有差唔多的字出現過;
因為都整完 個幾月了; 唔太記得了;
因為唔識 linux;
只知係 linux serv ...
aazz 發表於 2012-4-7 00:56

embedded linux?

如果只是一台機有數據,其他當 terminal 用又行 Linux 的話,應該是這類。
http://www.ltsp.org/
部 terminal 無需硬碟,LAN 咭要用 boot rom,PXE 由 server 用 tftp 取 image boot 機。

點樣 取 image boot 機呢;
boot lan 卡;
點會自動找  image boot 機

呢d 應該要特別網卡先得

DarkHero 發表於 2012-4-7 02:36

唔洗特別網卡...只要張lan card支授pxe boot 就ok
而家絕大部份都支授

DarkHero 發表於 2012-4-7 02:36

佢果張都係 底板 lan 來;
底板 睇唔到邊間 生產;
可能又係 intel 牌

主流的 LAN 晶片如 INTEL 或 REALTEK 等都 SUPPORT PXE,可以從網絡上 的 BOOT SERVER 載入OS IMAGE 入RAM 運行而不用有自己的 HARDDISK。印象中從 LTSP BOOT SERVER 導入客戶端的OS 是簡化了的 LINUX KERNEL 加 X WINDOWS,而且主要用作顯示和輸入用(可想像成 WINDOWS的 REMOTE DESKTOP,但實際上還有些分別),啲 APPLICATION 實際上是在 LTSP SERVER 運作,所以客戶端的電腦配置如 CPU 和 RAM 等都不需太強勁,維修也較簡單,故此適合如地產代理呢類行業。