/root 同 SWAP 放入 LVM ?

低 B 問題一問,我集慣左 /boot 係 一個獨立 primary partition,跟住簡單地一個 PV 包住幾個 LV ,有 /   swap    /bin .....etc 今,其實應唔應該今樣畫法,有師講過 /root 同 swap 唔好放入 LVM,我都亂亂地。

其實應唔應該今樣畫法,有師講過 /root 同 swap 唔好放入 LVM  ...
mikeckm 發表於 2014-1-21 14:43

佢有冇講點解 /root 同 swap 唔好放入 LVM 先?

點介 Partitions 我覺得只係個人習慣, 有 LVM 應該仲 Flexible 啲, 我覺得你講個介法 OK 喎。
/boot 就話可能驚個 boot loader 唔識 boot LVM partition 啫 (grub 1.9x 後 LVM boot 無問題), 真係睇唔出 root 或者 swap 有咩原因喎。

我自己依家習慣係:
GPT label
第一個 partition 100MB 左右, BIOS 機做 bios_grub, UEFI BIOS 機就做 EFI boot
第二個攞晒黎做 LVM PV
係咁多, 跟手全部 root 呀 swap 呀用晒 LVM LV, 連獨立 /boot 都唔駛整

ROOT 唔放LVM 我唸係因為咁樣日後救機轉KERNEL 容易

講真,swap 根本無必要放LVM,寫入SWAP 既又唔係乜野重要野

至於ROOT,與其放入LVM,不如放入CF / bootable SD 仲開心,
ROOT 既百幾M PARTITION,可靠性遠比速度重要,

ROOT 唔放LVM 我唸係因為咁樣日後救機轉KERNEL 容易
...
凌天羽v 發表於 2014-1-21 18:08

依家啲救機 CD / USB 全部都 built-in support LVM 了, 有 LVM 都只係打多句 vgchange -ay vgname 就已經起咗個 LVM device 跟住同 mount 起其他 block device 冇分別, 反而人手 Assemble 返 software RAID device 比開 LVM 仲煩多多聲 救機似乎唔太關事掛。

至於轉 Kernel 理論上只會越轉越新架啫 (我呢排仲要幫人由 Debian 3.1 換新機轉 GRUB2 boot 3.x Kernel, Debian 3.1 話晒都十年有多了 ), so far 見到各大 distribution pre-package 的 kernel 都已經有 LVM root support, 真係要好好好好舊o既 Distribution 或者 Kernel 先會 boot 唔到 LVM root 了。

回復  foobar

其實任何Linux OS裝左lvm2呢個package就認到用到LVM, 好似唔關kernel新定舊事!  ...
MCHK001 發表於 2014-1-21 18:47

我明唔關 Kernel 新舊事, 但關 Distribution 新舊事, 因為好好好好好舊嗰啲 (講緊要去到 Redhat 未出 Fedora 之前嗰啲十幾年以上版本) 有機會整出黎個 initrd 入面啲 scripts 未預你用 LVM root 或者當年啲 Precompiled Kernel 好鬼慳 (486 年代得 4-8MB RAM, 少過依家啲 Router, 再加埋用 2.4 version kernel, 有冇 LVM2 tools 都成問題 ) 所以唔用 initrd 又冇 compile-in LVM support 都未定。

無論如何, 我諗呢十年內的 Linux 應該都識認 LVM root 了, 所以我先話斷估叫人唔好用 LVM root 唔係呢個救機/轉 Kernel 呢個理由。

佢有冇講點解 /root 同 swap 唔好放入 LVM 先?  

點介 Partitions 我覺得只係個人習慣, 有 LVM 應該 ...
foobar 發表於 2014-1-21 18:00

聽完你講,宜家明白多左,我宜家 /boot 都係 150M 到,除左有部機行 OpenVZ 個 container 要試幾個唔同 kernel 就 256M,swap 就可能唔理佢都係放番係 LVM 內,先先想用 LVM 行成個 pv snapshot 當 OS Backup 買個保險,驚 snap 埋個 swap 就無謂 la,因為小第對 LVM 經驗不多,頂多識下 create lv / extend lv 今,已覺得功能好強大,聽 d 前輩講 LVM 係由 HP- UNIX 個邊玩先 port 過來,snapshot 做得無 UNIX 個邊今好,唔知係未真,因為公司個 developer 試野,攪到部 Server 好亂,有次試過 delete 左 /etc 好多 file,又無錢買 VMWare ,唯有要研究下 snapshot 樣野,或 Conatiner 但 OpenVZ 個 d sync 去第部機,真係飲餐茶番來都未攪掂,大家對 LVM 個 snapshot 點睇,會唔會用?或有其他好方案,謝謝。

There is a link from vbird LVM page which has got a very good explanation and example of using LVM snapshot.
Basically instead of making changes or doing things in LVM, you just make changes in the snapshot instead.

I believe that snapshot is very handy when you need the situation like reborn card!