請問有人用過trueOS嗎?

我下載左想裝來玩下,
但燒左落手指度,
機都boot唔入!
激死呀!
請問有無師兄玩過呀?

過唔到 UEFI

過唔到 UEFI
chue 發表於 2018-2-5 19:15

咁請問要點做呀?

冇計,買部冇 UEFI 既洋垃圾
或者樓主手邊有冇D 舊筆電?可能玩到喎

trueOS啲咁嘅新OS其實無咩理由唔夾UEFI架喎!

trueOS啲咁嘅新OS其實無咩理由唔夾UEFI架喎!
finfin 發表於 2018-2-13 02:59

你部係咩機?, 有冇試過bios disable SecureBoot?
同埋你用咩工具整USB手指?
佢係反UEFI主義者, 總之一聽到UEFI就即刻著哂, 唔使理佢
因為佢買左部UEFI only既機, 冇得用MBR boot令佢好多OS裝唔到, 所以佢先咁大反應

你部係咩機?, 有冇試過bios disable SecureBoot?
同埋你用咩工具整USB手指?
佢係反UEFI主義者, 總之一聽 ...
KinChungE 發表於 2018-2-13 10:56

我部係ASUS E403N,但我都有部NUC迷你 i3 電腦可以裝。
我係用照佢網頁中介紹的Win32 Disk Imager在windows中做隻USB ,
因為我仲未好明dd command所以未識用linux來做usb.

不過都有少少奇怪,做完隻手指windows檔案管理員原本只顯示隻手指為一個磁碟變成三隻。

UEFI是有什麼不好的地方?

有果部就用果部啦,起碼唔駛煩

我部係ASUS E403N,但我都有部NUC迷你 i3 電腦可以裝。
我係用照佢網頁中介紹的Win32 Disk Imager在windo ...
finfin 發表於 2018-2-15 22:29

NUC / 砌機呢類, 基本上部部都一定支援MBR / UEFI兩種開機方式
而且, SecureBoot預設多數都係Disabled
因為淨計你裝Win7 64-bit, 已經一定唔支援Secure Boot, 而UEFI都要響iso做D手腳先得
如果32-bit Win7仲一定要MBR, 冇得揀

但係Laptop, 通常跟機Win8/10既,  諗預你自己裝其他OS
你要自己裝OS唔係一定唔得, 但係要自己入去bios改
因為microsoft極力鼓勵D廠開SecureBoot, 聲稱比較"安全"
唔止Laptop, 其實廠機Desktop都一樣
甚至有D機直情UEFI only, 廢事煩, 你想裝其他OS就直接答你唔支援 (呢個情況Tablet非常常見)

所以我先話 INTEL 咁照顧 MS,竟然唔領情轉個頭埋高通堆出 ARM 版 WIN10,真係情何以堪呀,一個唔覺意 BROADCOM 收購成功,佢個 RASPBERRY PI 即刻裝到 WINDOWS 到時打到 INTEL 無還手之力,所以 INTEL 有見及此據講下一個 UEFI 將會取消 WINDOWS "特權"以牙還牙以免拖後腿,真係買定花生得啦