請教開機顥示的選項及打開chrome browser的問題

請問每次有系統更新,系統都保留之前的版本,
開機時都顯示出來,請問係咪即係可以選擇開翻之前的版本來用咁解呢?
有無得唔保留架?

而另一個問題係chrome瀏覽器,
每次打開佢都有呢個對話窗走出來要我比密碼,
我每次都剔走佢,但係請問呢個係咩東東來架?
佢只係ubuntu電腦出現,fedora係未見過的。

唔該。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有人知嗎?唔該。

請問每次有系統更新,系統都保留之前的版本,
開機時都顯示出來,請問係咪即係可以選擇開翻之前的版本來用 ...
finfin 發表於 2018-2-22 02:07

幾乎所有 Linux 系統都會保留上一個版本的核心 (kernel),以防更新後有不良後果。如遇問題可以用回上一個核心版本開機來修復問題。建議保留舊核心版本。

至於在 Ubuntu 需要輸入匙圈密碼,這個密碼只需要輸入一次,以後不會再要求輸入。但要記憶這個密碼以防萬一。

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android

1. 一般建議至少保留一個舊版本。如 #3 所講。可試用 command 「dnf autoremove」(冇乜用 Fedora,可以試吓得唔得。如果係 Debian, Ubuntu 類用 apt,會保留多個,可用 apt autoremove 由 system 自行清除。)
2. 試吓喱道介紹嘅方法︰http://blog.lyhdev.com/2013/10/ubuntu-1304.html

幾乎所有 Linux 系統都會保留上一個版本的核心 (kernel),以防更新後有不良後果。如遇問題可以用回 ...
samiux 發表於 2018-2-28 07:43

唔該你,咁請問匙圈密碼係做咩架呢?係chrome browser 而要用?

1. 一般建議至少保留一個舊版本。如 #3 所講。可試用 command 「dnf autoremove」(冇乜用 Fedora,可以試 ...
燒浩 發表於 2018-2-28 15:41

唔該你。

唔該你,咁請問匙圈密碼係做咩架呢?係chrome browser 而要用?
finfin 發表於 2018-3-2 00:30

這是 Ubuntu 的內部保安系統。

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android

這是 Ubuntu 的內部保安系統。

samiux 發表於 2018-3-2 01:10

thank you.