[實用軟件] Linux OS

大家喜歡用邊個OS?
見到Nitrux 幾靚,大家有咩comment?

大家喜歡用邊個OS?
singcww 發表於 2019-3-15 19:37

FreeBSD, NetBSD喜歡。

Depending on the application:

Server - CentOS, Ubuntu
Daily use - Elementary OS

FreeBSD, NetBSD喜歡。
unixman 發表於 2019-3-15 20:07

請問有咩指令可激活 NAS4FREE 個 BT 權限?據講 NAS4FREE 係基於 FREEBSD 開發

Server - CentOS, Ubuntu

小弟呢樣好現實
第1: 我會揀多人用(=如果有問題好快有UPDATE, 就算出事都會有好多人陪)
第2: 有大公司支持BACKUP(=唔會幾年就玩完,又要重新學過另一款)
已經揀左近二十年, 呢兩個目標仍然保持到, 證明當時冇揀錯(至少到目前為止)
Server: orcale linux (如果有公司比得起錢就用RHEL)
Office desktop: centos
home desktop: fedora
連linus torvalds都入藉美帝同擁有redhat股權
但係佢個DEFAULT GUI GNOME唔多店, 我用KDE
DEFAULT中文輸入法IBUS又係唔店, 要自已裝GCIN

請問有咩指令可激活 NAS4FREE 個 BT 權限?據講 NAS4FREE 係基於 FREEBSD 開發
chue 發表於 2019-3-15 22:15

無研究FreeBSD的BT, 只用作files storage, 體驗zfs好處。

都係大路的Ubuntu

裝左 WATTOS R9 版本入部舊 NETBOOK,初步算唔錯,係轉中文同 SET 輸入法有少少難度,系統個 IBUS 唔 WORK,以 sudo apt-get install gcin,之後再 INPUT METHOD SET 果度揀選新裝 GCIN,第一次 SET 完 REBOOT,唔 WORK,第二次重複就 WORK,現關機,因聽晚開始睇波,未必有時間深入了解呢件基於 UBUNTU 既 LXDE 輕量 OS,待過幾日有空再了解,會先裝幾隻重點要測試既套件睇兼容度如何,到時會再回報使用情況,或者有興趣既 CHING 都可試,新版 64BIT 為 R10,有興趣可按照各自 PC 硬件規格,主要係晶片組,來決定裝 64 既 R10 定 32 既 R9

大家喜歡用邊個OS?
singcww 發表於 2019-3-15 19:37

Ubuntu with LXDE desktop, 14.04用到而家