請問ubuntu及fedora可以做到歌曲檔的資料修改嗎?

在windows裡,右剔就可以打開下面圖片中的音訊檔資料並可以修改,
請問linux要點做?

另外如果想加入CD封面又要點做呢?

唔該。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

在windows裡,右剔就可以打開下面圖片中的音訊檔資料並可以修改,
請問linux要點做?

另外如果想加入CD封 ...
finfin 發表於 2019-3-29 11:17

你用那個播放軟件?

如果你是用 Rhythmbox 的話,可以在這程式裏面改。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

你用那個播放軟件?

如果你是用 Rhythmbox 的話,可以在這程式裏面改。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Andr ...
samiux 發表於 2019-3-29 13:07

我是用banshee這個播放器,覺得它比較方便,不像rhythmbox咁下下要𣾀入歌曲先可以播。
不過如果你話佢有改歌曲資料功能而無其他方法的話,就用佢來改好了。
係咪連CD圖都可以加到?

Try this
shadowguy 發表於 2019-3-29 12:27

想改少少野都要咁複雜咁嘅?

回覆 1# finfin

SMPLAYER 好似都得

改audio file ID3 tag 可以用EasyTAG, 功能強大, 亦可以加封面. 不過未必符合樓主改少少嘢的要求.
https://wiki.gnome.org/Apps/EasyTAG

改audio file ID3 tag 可以用EasyTAG, 功能強大, 亦可以加封面. 不過未必符合樓主改少少嘢的要求.
...
sparrow 發表於 2019-4-10 11:59

let me try, thanks.

回覆 1# finfin

可以試用 KID3, 再唔係直接用 foobar2000 改

想改少少野都要咁複雜咁嘅?
finfin 發表於 2019-3-29 23:36

linux 始終係 linux, 唔同 windows. 好多嘢 linux os 入面本身係冇嘅,只係靠其他 software/tools 去做。唔好處係從 windows 過嚟會覺得好煩,咩都冇。好處係你想用乜都得。例如以前 windows 差唔多限死你用 ie 同 outlook express, 喺 linux 你鍾意用咩都得。

舉多個例,我用 cinnamon, 佢個 "windows explorer" (file manager) right click 個  folder 係冇 size 睇嘅,不過好自然我會開個 command prompt 打 du 嚟睇 size. 係睇你慣唔慣用  cli, 同幾時慣嘅問題

不過始終 linux 嘅 windows (desktop environments) 係冇 windows 咁方便,呢句真,因為佢本身係 for command line users,其他嘢都係迎合需要加上去的