大家用開邊隻桌面環境

接觸左KDE同Gnome
只能夠說各有千秋,

除了Linux的種類五花百門
連Desktop Environments都有好多選擇,
好奇問下大家用邊一種?
(選擇多過頭,就來有選擇困難症,
其實唔知咁問有無錯 )

你這問題尤如 paradox of choice

Linux 下,用多人用大路果D 問題最少最快有人Fix

用緊LXDE,舊機天堂 (Core 2 Duo)

冇用DE,只有一個 openbox+fbpanel,
有咩要起就用 hotkey/command/script/mightlight commander 嘅 default application。

http://openbox.org/wiki/Main_Page

你這問題尤如 paradox of choice

Linux 下,用多人用大路果D 問題最少最快有人Fix

用緊LXDE,舊機天堂 (C ...
super_hkg 發表於 2019-4-1 14:05

哈哈,
作為Linux新手, 見識到Linux太五光十色
(好似當年玩Android 2.X-4.X 時都會試好多野)
所以會混亂起來

一直用Gnome3,雖然簡單直接(更似Android平板)
但用落唔係太順手,而且明明加左喜好,但開APP時都係出多一個ICON
所以打算返屋企轉Xfce試下

邊隻最普遍 想下載黎試下

冇話用唔用開,唔通裝一個發行版都要轉一次?

我用XFCE。

openbox+tint2

冇話用唔用開,唔通裝一個發行版都要轉一次?
chue 發表於 2019-4-1 17:43

感覺上只要裝好系統,
可以用安裝方式追加各種桌面環境
唔需要轉第二隻版本Linux(只要檔案系統收貨同相容)

如果Linux都可以自由更換桌面環境(裝過CentOS本身亦無GUI)
咁差別只係社群、相容性、檔案系統等分別(定只限Ubuntu?)
有錯請見諒

咁就要試一試 REDMOND 啦,呢件GUI UBUNTU 並無獨立另出一個版本,即 LUBUNU 係 LXDE,XFCE 係 XUBUNTU,但未見 REDMOND 有出獨立版本