如何裝系統不破壞掉 Windows Boot Manager

裝完 ubuntu 後 Windows Boot Manager 爛掉

如何不整爛 or 在 ubuntu 裡修復?謝謝!

手上有 Win10 DVD、Boot Repair CDEasyRE CD

https://www.fosslinux.com/18363/ ... dual-boot-setup.htm

不過你個 CASE 已唔適用呢個做法,因為已經裝左

不過你個 CASE 已唔適用呢個做法,因為已經裝左
chue 發表於 16/9/2019 01:29

最後我終於知道點裝︰

首先 Windows 個 Boot Manager 裝咗响 A 硬碟

咁後來裝 ubuntu 果陣 GRUB 裝响 B 硬碟

開機揀 B 硬碟啟動,GRUB 有得揀跳去 Windows Boot Manager

-------------------------------------

另外我想問裝 ubuntu 喺咪要間晒咁多個空間出嚟?
https://codertw.com/%E7%A8%8B%E5%BC%8F%E8%AA%9E%E8%A8%80/538820/

不過我而家遇到問題似乎更惡攪,因為我打算裝落手指度,不過裝完 BOOT 唔到,睇訊息似認唔到 GRUB BOOT 機指向 SDB,未知有冇高手可以指導一下 LIVE USB 要打咩指令去修正 GRUB 以 SDB 黎 BOOT 機?

UEFI未試過有問題, MBR就...

oneofthem 發表於 2019-9-16 19:27

oneofthem 發表於 2019-9-16 19:27

我一直用緊Mbr,  但都準備緊uefi ,  聽講遲d 底板應該沒mbr

我一直用緊Mbr,  但都準備緊uefi ,  聽講遲d 底板應該沒mbr
bongbong3481 發表於 2019-9-16 22:34

壽終正寑?

我大概响2個月前轉機,全部係新嘢,
除咗 2.5”(600G)HDD ,
裝 Debian,grub2 响 MBR,完全冇問題。

...
cal22cal 發表於 2019-9-17 07:45

咁如果裝完 BOOT 唔到,大慨打咩指令去修正個 BOOT 機次序為 sdb,sdc.....如此類推