智能手机资安

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

咪玩啦,wechat,抖音,Taobao,支付寶呢d係大陸人必備,就好似無wechat連屋企人都唔知去左邊。

唔信問 ...
666 發表於 2020-7-28 12:14

我对简体中文字有浓厚的亲切感,所以我经常使用简体字。

至于智能手机软体,我是不分地域的,只看好用和有用与否。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

繁體又好,簡體又好,我不是專家,只係大家交流下

凡事有正反,root 有利有弊 ,root 的方法有好多,不 ...
super_hkg 發表於 2020-7-28 17:02

我这篇文章是写给一般大众使用者看的,专家学者们是例外的,因为专家们知道风险如何和如何处理有关问题。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

咪玩啦,wechat,抖音,Taobao,支付寶呢d係大陸人必備,就好似無wechat連屋企人都唔知去左邊。

唔信問 ...
666 發表於 2020-7-28 12:14

繁體又好,簡體又好,我不是專家,只係大家交流下

凡事有正反,root 有利有弊 ,root 的方法有好多,不是說這個不好就叫人唔好做,做得較好也有方法,透過交流研究,令知識增長

當然Application level 下有足夠防備已經可以避開好多問題,因為攻擊方多數捨難取易

手機有點似router ,任你Linux(Android) 改成點,bootloader總有後門為你打開

首選: wechat,抖音,Taobao, 支付寶, Facebook,whatsapp, IG,大部份遊戲
可以的話不要裝Gapps ,Root  ...
super_hkg 發表於 2020-7-28 09:22

唔信問問上面寫簡體字既人。

首選: wechat,抖音,Taobao, 支付寶, Facebook,whatsapp, IG,大部份遊戲,入面有太多個人資料
可以的話不要裝Gapps ,Root 左裝Firewall,Adblock

有得用browser 用browser ,冇既最好唔好用,用Apps 可以去F-Droid 睇下有冇replacment

常更新Android,用DNS over TLS,唔好用舊機上網

必要用某D apps的話,找部舊機,Factory reset 左佢黎用,用完熄機