切勿以身试法 (掩耳盗铃篇)

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

非常視乎使用者點用。唔識嘅,絕對係留咗足跡亦唔知。況且當地政府有當地網絡控制權,好多人有資料俾ISP睇到都唔知。

非常視乎使用者點用。唔識嘅,絕對係留咗足跡亦唔知。況且當地政府有當地網絡控制權,好多人有資料俾ISP睇 ...
ntony 發表於 2020-8-1 08:09

绝对不同意!见我的文章,内己说明一切。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

唔通正常 VPN (不是 CloudFlare ) 會額外把 User IP 夾埋落去 packet header 入面 ?
不過政府要做你靠估無痛苦都入到罪。

User  -> VPN  -> Web Site
即係 Web Site A 向政府提交是 VPN  的 IP.
咁就同 VPN  IP 有連線既 IP User 都當晒係犯人就得.
(仲要被 ACCESS 埋隻 VPN 記錄 使用記錄去向讀取時間一致)

不過如果
User  -> VPN A ->  VPN B -> Web Site  或是 User  -> IP 1 入   VPN   IP 2出 -> Web Site

咁應該搵唔到方法證明你同 Web Site 有關連吧 ?
當然 VPN / VPS 的公司出賣你就沒計啦.

不過問題在於政府是誰, 美國政府要拎 , 估計 VPN  VPS 總會有野俾.
而香港以目前情況  海外 VPS VPN 應該唔會向政府提供什麼.

如果要真正隱藏身份 , 太空卡上網 + 多重VPN + 新設備 (要無連過自己NETWORK, 無用過現有 網站帳號登入過 )

唔通正常 VPN (不是 CloudFlare ) 會額外把 User IP 夾埋落去 packet header 入面 ?
不過政府要做你靠估無 ...
freefdhk 發表於 2020-8-1 17:03

「唔通正常 VPN (不是 CloudFlare ) 會額外把 User IP 夾埋落去 packet header 入面 ?」

从以上的回覆,估计你是不懂 TCP/IP 或者 Networking 的。

至于你所谓的其他方法,你可以一试,以证明你的想法是对的;例如试下独犯国安法,看看会否被拘捕!?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

「唔通正常 VPN (不是 CloudFlare ) 會額外把 User IP 夾埋落去 packet header 入面 ?」

从以上的回覆, ...
samiux 發表於 2020-8-1 20:27

某程度上你可能已經犯罪
"同時,根據《刑事訴訟程序條例》(第221章)第89條,任何人協助、教唆、慫使或促致另一人干犯任何罪行,即屬就同一罪行有罪;而根據普通法,煽動他人干犯任何實質罪行亦屬犯法。簡單而言,任何煽動他人犯罪的行為已經屬於違法。"
https://www.info.gov.hk/gia/general/201912/11/P2019121100581.htm

如果你對香港本地人有恨意,我不知道你從那裡接收資訊,而在排山倒海的資訊洗腦,並不代表有多少是事賁,定你覺得香港人太天真?

某程度上你可能已經犯罪
"同時,根據《刑事訴訟程序條例》(第221章)第89條,任何人協助、教唆、慫使或 ...
super_hkg 發表於 2020-8-2 10:00

如果要说到要煽动他人犯罪,就要说到 @freefdhk 的言论了,他详细的教学 (当然不代表正确) ,可见一斑,我只是提醒他的言论是错误的。

至于说我不是你们所说的「香港人」,何以见得呢?如果用简体中文字就不是你们所谓的「香港人」就未免太肤浅了吧!

原来所谓「香港人」的头脑非常简单,可怜!

更新原因:更正错别字

从以上的回覆, ...
samiux 發表於 2020-8-1 20:27

你講完同冇講冇分別 一句估計你唔識就使走人 唔識你咪解釋囉 你就咁講話估計你唔識 同直接攻擊人哋冇分別 自己又冇論點反駁人
另外 你叫人違反國安法嘅行為 有機會違反國安法第21/23/27條 有咩解釋留返同個官講得㗎啦 唔使同我哋講

另外 教學/討論唔等於鼓吹違反任何法律 我相信freefdhk上述討論均為學習用途 但係似乎samiux嘅言論就似乎有疑似犯法嘅地方啦

另外我想問 依度係linux 玩家區 唔係samiux 玩家區 想問samiux兄post 咁多同linux 無關嘅貼文做乜? 依啲post 我睇唔到同linux 嘅關係喺邊喎

你講完同冇講冇分別 一句估計你唔識就使走人 唔識你咪解釋囉 你就咁講話估計你唔識 同直接攻擊人哋冇分別 ...
FF_ivanchin 發表於 2020-8-2 11:54

如果有读过 Networking 和 TCP/IP 的都知道我在说些什么。至于话教人了,我何德何能?我不是大学教授,也不是大学讲师。

如果有网友想深入了解什么是 TCP/IP 和其定义的话 (当然也包括 header 吧),可以在网络上搜寻一下,你就会可以很轻易地得到所需资讯了。

至于 TCP/IP 和 Networking 知识和定义是否属于「Linux 玩家」版块就不得而知了。以我所知,Linux 是因网络而生!