上網被百度雲加速阻擋

首先我係無安裝任何加速的,
唔知點解會出現個百度雲加速!
我部ubuntu電腦安裝左百度網盤客戶端,
前幾日我又用個網盤來下載套劇,
之後就出現下面張圖咁,上一些網被百度雲阻擋,
我唔知道個起因是否跟百度網盤有關。
總之就家中所有電腦,無論用fedora, ubuntu, windows都一樣,
甚至連手機都係,
起初我以為係google chrome 被植入了add-in, 但係用firefox都係咁,
之後第二日
我出街用手機上同一個網又無事啦喎!
之後返屋企再用腦上網又都無事啦!

所以我而家都唔知係中毒?
被百度植入程式?
還是咩其他問題?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

安裝左百度網盤客戶端 <--- 原因

點解要安係主機呢 。。。。

百度唔好用既,已放棄

可能比大6 改左你DNS server,check DNS server address

安裝左百度網盤客戶端
Kin_2012 發表於 2020-10-29 00:35

主機?我屋企有幾部電腦,都係用同一個網絡上網,
無所謂主機呀。
但我只係一部機(ubuntu)裝咗百度盤,
其他都無裝。
但係一樣出事。

百度唔好用既,已放棄
chue 發表於 2020-10-29 19:07

無法、要下載的檔案只在百度。

可能比大6 改左你DNS server,check DNS server address
raywan 發表於 2020-11-1 00:45

請問點樣check呀?

主機?我屋企有幾部電腦,都係用同一個網絡上網,
無所謂主機呀。
但我只係一部機(ubuntu)裝咗百度 ...
finfin 發表於 2020-11-2 01:31

簡單講, 百度雲我都有時要用, 起個 VM ,  USB boot  起 Ubuntu 即用, 安百度網盤客戶端, 用完刪除 VM 。

呢個係百度CDN, 同你連線無關

https://su.baidu.com/
某d時間個網死左, 所以出左果個畫面

回覆 8# Kin_2012

點解要刪除個VM唔留下次再用?