[測試] Celeron CPU+2GB RAM運行Lubuntu 20.04

現正使用的手提電腦,配置為單核Celeron CPU加2GB RAM,行Lubuntu 20.04,安裝於SSD。瀏覽普通網頁尚算可以,但上Youtube卻出現「假死」情況,要強制修改user agent以mobile版瀏覽,效率才有改善。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Youtube要求唔低
Display card會影響流暢
Cpu support SSE? 都會影響

Youtube要求唔低
buffaloxxx 發表於 2021-9-8 08:11

Celeron M 723其實係C2D一樣架構
不過cut到得翻單核 + 512K L2
SSE/SSE2唔係問題, 不過lag就一定

Youtube要求唔低
buffaloxxx 發表於 2021-9-8 08:11

樓主用緊 14 年前嘅 CPU....Celeron M723....

樓主用緊 14 年前嘅 CPU....Celeron M723....
fakeman 發表於 2021-9-8 12:18

SSE係Pentium III年代既產品, 唔止14年前

SSE係Pentium III年代既產品, 唔止14年前
KinChungE 發表於 2021-9-8 14:17

我唔係指 SSE 呢樣嘢......粒 cpu celeron 仲 single core....er....

回復 1 #daemongmong

好多人只用舊机run linux,
搞到大家以為linux行得慢...

via HKEPC Reader for Android

可以用h264ify 同youtube classic plugin ,用firefox 開會快好多,vp9絕對唔應該出現
如果用smtube + smplayer 開,可以設定 multi thread 軟解h264 ,openGL 加速,720p 一定冇問題,1080p 就core 2 先夠力

可以的話換機,i5 3代 二手都係一千左右,已經快幾倍

呢度咪有個仲用 LUBUNTU 咯