我想問,點解OC Panel同HW Monitor or Intel XTU温度偏差咁大既,温度咁底係咪真架,同一套水冷以前套R4E 3 ...
iledi 發表於 2014-11-11 22:13

OC Panel要Update你的Firmware,
你如果沒有碰過Tjmax那個選擇的話,
以OC Panel那個為準,兩者應該相差5C,因為Haswell CPU是以100C為基準,Haswell-E是105C,為以會出現5C誤差,你可以在Hwmonitor.ini內,把Tjmax = 105

各位ching你地好,我最近買左塊r5e,之前都試過小超部舊機i7 920,
oc 經驗唔多,希望指教一下小弟,
宜家行緊既 ...
yim1990 發表於 2014-11-14 13:36

下載Intel XTU,內有Mem Strest Test,你能過應該穩定
但記得XTU Mem Stresst Test時,但測Memory時CPU不要超頻啊

2. 5820去到4.5之後再上唔到4.6/ 4.7加電到1.35v 亦都唔得,有無suggest比到小弟?
答:這代表你粒U體質唔 ...
梁瀚文 發表於 2014-11-17 13:48

其實1.3V已經到左Haswell-E風水冷的極限,再上長行唔到,太熱

John大師,我想問R5E既Bios應該點Set好?好困惑
我通常都系Set好想超既頻率 再set個Vcore去到指定電壓就算...仲有咩好設置?我既CPU Input voltage都系Auto...如果手動Set系咪比底板Auto較好?有咩技巧?(睇過HWBOT外國人講CPU Input voltage設置太高反而物極必反會令穩定性下降 )
例如LLC有時Set太高反而穩定性不如Auto...  超頻果陣供電模組開Extreme Mode定系Utilized Mode好呢... 同埋Phase Switching Frequency又有咩用?平時Auto定系要Set指定既Khz較好?  祈求解惑

John大師,我想問R5E既Bios應該點Set好?好困惑
我通常都系Set好想超既頻率 再set個Vcore去到指定電壓就 ...
梁瀚文 發表於 2014-11-20 16:31

為左減低壓力,最好Set Per Core的超頻方法,例如Full Core時跑多少,Single Core時跑多少,減低散熱負擔。

另外記得要用EIST及C-STATE,啟動C6,當Idle時電壓會自動降低,令散熱器不會一直Full Load !!

John大師,我發覺Bios版本原來唔系越新越好...
同樣的CPU和設定下(只系Set左Vcore 1.26V同LLC Lv 7其他全Auto)
系0802版本下,5960X 1.26V 4.5Ghz在遊戲只能穩定一個多小時...一轉出遊戲開網頁就BSOD...
Cinebench R11.5跑到但國象大師會BSOD
但係0603版本卻沒有此類問題...國象大師和Cinebench R11.5都能順利通過...而且在開住遊戲加播歌加開30個Google分頁既情況下都沒有出現如何BSOD...
而家覺得0603系超頻最穩定既一個版本
但想問下點解Bios會新不如舊既?甘更新既意義系邊呢?(以前一路都以為Bios越新越好... )
同埋想問VCCIN電壓原來越低越穩定?(發現系1.26V @ 4.5Ghz下,0603版本Bios個VCCIN Auto電壓得1.82V...但係0802要1.85V...)

其實如果要對比BIOS版本,電壓其實係你填入去的Value,
CPU的反應並不一樣,因此ASUS iROG晶片會做Offset,
不同版本他們的Offset Rules都有可能出現差異,
因此,大家不要用你填入去的電壓作準,
大家不妨用HWMonitor查看一下當Loading時vDrop多少,電壓的差異

其實如果要對比BIOS版本,電壓其實係你填入去的Value,
CPU的反應並不一樣,因此ASUS iROG晶片會做Offset, ...
John Lam 發表於 2014-12-2 18:49

John大師,我已經系跑國象既時候同時開啟HW Monitor監察CPU電壓...但係發覺Vcore電壓同我系Bios填入去數值一模一樣...一D浮動都無...甘樣正唔正常?

iROG晶片在Extreme Voltage Enable時,會自動Offset

iROG晶片在Extreme Voltage Enable時,會自動Offset
John Lam 發表於 2014-12-3 01:56

請問如何開啟?