請參考HKEPC那篇ASUS OC Socket研究文章

我想問ASUS R5E OC教學有無中文

我想問ASUS R5E OC教學有無中文
kan2816 發表於 2014-12-4 12:34

無,其實唔會太難明,你有唔明在這裏問OK

無,其實唔會太難明,你有唔明在這裏問OK
John Lam 發表於 2014-12-4 12:39

我果粒5960X超到4.6G @ 1.3V日常使用同打機都好穩定 但係一跑測試軟件例如Cinebench R11.5同國象大師都會BSOD...錯誤代碼x124... Bios設定除左倍頻同Vcore電壓之外其他全Auto...請問要提高穩定性系再加Vcore電壓定系手動Set其他Auto設定呢?(e.g. VCCIN Auto 1.82V洗唔洗Set高D?)

你可以Set 1.9V,再多無咩用,因為VCCIN提供只係可以幫忙個Loadline,最終都係看CPU體質。

近日天氣冷左會好超左,但你要留番d空間,因為天氣一熱你就上唔番呢個水平

你可以Set 1.9V,再多無咩用,因為VCCIN提供只係可以幫忙個Loadline,最終都係看CPU體質。

近日天氣冷左會 ...
John Lam 發表於 2014-12-8 12:30

而家1.3V @ 4.6G (VCCIN 1.88V  Set做 1.9V反而會124代碼 BOSD)  唔知體質如何

請教JOHN大, 小弟CONFIG如下:

R5E
5960X
G.Skill Ripjaws4 DDR4 2666MHz 8*4GB
GPU TITAN BLACK SLI
INTEL 730 SSD 480GB
WIN 7 X64
BIOS 0802
ALL DEFAULT, OC

每次WARM REBOOT時均會停係Q-CODE 79個度 (例如安裝完DRIVER彼REBOOT), 成分鐘先過到79, 但入到WINDOWS正常用, COLD BOOT則沒此問題

請問在BIOS 裡關閉DISABLE CSM可不可以?

先謝過!

我想問,點解OC Panel同HW Monitor or Intel XTU温度偏差咁大既,温度咁底係咪真架,同一套水冷以前套R4E 3 ...
iledi 發表於 2014-11-11 22:13

OC Panel你更新了Firmware未?

回覆 89# yim1990

你下載XTU,內有CPU Stress Test和Memory Stress Test,
你過到佢地5分鐘就算合格了

回覆 106# 梁瀚文

VCCIN差少少唔會有咁大分別的