記憶體電壓就是Bios的DRAM Voltage呀, 我set 1.35 行3000Mhz
katiece 發表於 2014-10-11 11:31

唔該,我尋晚試左將Dram Voltage依照John大所說加0.05V,CPU System Agent加0.1V,結果都係出Q Code 61, 有時候仲Post唔到響Alarm然後出Q Code 92 or ab等幾種Code!

真係奇怪,已經RMA左一塊,解決了之前安裝Win 7問題,現在是Reboot後出現這問題!不知不道會不會是CPU or Ram問題,我又沒有多個CPU and Ram.

唔該,我尋晚試左將Dram Voltage依照John大所說加0.05V,CPU System Agent加0.1V,結果都係出Q Code 61, ...
iledi 發表於 2014-10-11 11:54

完全唔超有冇問題?

完全唔超有冇問題?
katiece 發表於 2014-10-11 13:21

從未超過的

從未超過的
iledi 發表於 2014-10-11 15:05

試過load default ,咩都唔攪佢未?

試過load default ,咩都唔攪佢未?
katiece 發表於 2014-10-11 19:17

冇搞任何野又冇超架,RMA左另一塊返黎入Bios,F5 Default Setting, XMP, 裝Win 7完全正常,沒有上一塊裝時超慢情況,但這塊裝完win 7之後裝果幾個Intel Driver有時候第一次Restart Hang Q Code 61, 有時候第二或三次Restart Hang Q Code 61,仲試過Post唔成功響Alarm添!Q Code 92.

之後再試試John大的建議加Dram Voltage及Cpu System Agent Voltage, 結果都是一樣,按MemOK也沒反應!

我現在也沒頭緒,已經RMA左一次再找代理也未必找到跟本問題,又不知會不會是CPU or Ram有問題,剛好今天出差了,看看這二星期有沒有新Bios回港再試,還有我忘了試Bios 2, 今天上ROG Forum有個Hang機例子就是Bios 1有問題但Bios 2冇問題,而他二個Bios都是一樣,意思是有機會其中一個Bios壞了!

冇搞任何野又冇超架,RMA左另一塊返黎入Bios,F5 Default Setting, XMP, 裝Win 7完全正常,沒有上一塊裝 ...
iledi 發表於 2014-10-11 23:47

清楚,明白
師兄你有冇其他朋都係有玩DDR4, if yes, 不如問佢地借黎試吓, p.s 連XMP 都唔開, 因為我之前開XMP 都有問題, 但上咗 BIOS 0706 可以了, 不過超U 仍然不穩定

令外, Load 機勁慢問題我都曾經試過, 之後我 eject BIOS 粒電 & 火牛, 再按power 制, 十分鐘之後再normal 返晒佢地, 咁問題就解決了

十分感謝師兄每次回覆及分享!等返香港再試啦,希望不是CPU Ram GPU問題啦,兼容問題好難RMA的。

超U你有冇加電壓呀,不過我冇乜超頻經驗不知安全電壓多,或者等John大分享!

Post問題︰
61是記憶體或IMC不穩就會卡
92-96是Cores/Cache不穩
AB是已進了ACPI Handle Off to OS,如果Hang機就是CPU不穩

你要留意你的CPU溫度和散熱器

回覆 48# John Lam

Thanks your reply and suggestion.

95% Hang 機都是完成安裝 Windows 7 之後裝 Driver,然後 Restart,成功 Post 後出了 Window Loading 頭一二秒果時 Hang 機出Q Code 61, VCCSA加到 1.0V Dram Voltage 加到 1.25V 都係一樣!

CPU 用了 Cutom Water Cooling 工作亦正常 Idle Temp Keep 住 33-35C!

GPU 亦用了水冷,而之前用在 RIVE 3970X 一年亦十分穩定!

我也不知道應該拿 RVE,Ram or CPU 去 RMA,RVE 己經是第二塊了,Ram 同 CPU 我都 Show 唔到邊度出問題,如果 CPU or Ram 有問題又為什麼每次 Fresh Install Win 7 都成功。

有没有可能我 Reset Bios 太多 Corrupt 左?

Any further suggestion, thank you very much!

"有没有可能我 Reset Bios 太多 Corrupt 左?" 其實我同樣都有懷疑過呢個問題,請John大指點