想增加聽歌質素

我而家用緊 傲王SQ210A +T40. 發覺聽歌總覺得唔夠喉, 唔夠DETAIL, 高低音唔太夠. 線材只是普通RCA <-> 3.5mm.

請問在不換speaker, sound card情況下, 可以點樣改善聽歌質素? sound card -> DAC -> T40 會唔會好好多? 或者有無第二D suggestions? Thanks.

原帖由 kennyncs 於 2008-12-16 09:38 PM 發表
我而家用緊 傲王SQ210A +T40. 發覺聽歌總覺得唔夠喉, 唔夠DETAIL, 高低音唔太夠. 線材只是普通RCA  3.5mm.

請問在不換speaker, sound card情況下, 可以點樣改善聽歌質素? sound card -> DAC -> T40 會唔會好好多? 或者有無第二D suggestions? Thanks.

用傲王聽歌唔錯的 不過你話高低音唔太夠 換speaker可能會好啲

轉個2千度既speaker, 包有大分別

你既要求樣樣都要$$$
一定要玩CAS既話
用SQ210A出DAC出AMP出Speaker

回覆 2# 的帖子

我覺得好似差在唔夠detail. 低音特別差DD...

回覆 3# 的帖子

我都知到轉靚器材會有分別. 但因為我對speaker and soundcard都係近期先買, 所以唔想咁快換住..

所以我想問, 加個DAC 會唔會實際過換speakers?

原帖由 kennyncs 於 2008-12-16 21:47 發表
我覺得好似差在唔夠detail. 低音特別差DD...

你要detail, 玩DAC and mod下對T40都還可以
但係T40就點都俾唔到低音你(先天因素)

其實個個t40真係算係最低lv既隻..
你有番咁上下要求, 都要買有番咁上下既器材.....

原帖由 kennyncs 於 2008-12-16 21:48 發表
我都知到轉靚器材會有分別. 但因為我對speaker and soundcard都係近期先買, 所以唔想咁快換住..

所以我想問, 加個DAC 會唔會實際過換speakers?

如果你話出$500
咁買個國產DAC會好過換speaker($500根本唔駛換)
如果你出$2000
咁換$2000既speaker(如Bx5A)
會比你買$2000既DAC好(高階少少既DAC用o係T40上面係浪費)

如果你既budget係$2000左右
其實有一個solution好o岩你
就係Edifier S2000
因為Edifier S2000只係$2000就俾到你獨立DAC&AMP
同埋唔差既牛牛(話哂係環牛)&單元(Edifier自己研發喎~)
Edifier官方仲建議你用VIA Envy24既Chips SP/DIF出(你果張SQ210A已經係)
所以話
你肯出$2000就有呢個perfect match~~~~~~~