轉用Netbook後音質疑惑請教

完本聽歌一切安好的, 但係轉用Netbook後就好懊惱了, Ching 們可給我寶貴的建議嗎?

Desktop ( with PCI EMU 0404) --> T-amp (sonic impact) --> Speaker (MX5021)
FooBar2000 (setted ASIO) 播 mp3
感覺音域寬厚, 響亮清潔, 順耳.

Netbook (NC10) --> T-amp (sonic impact) --> Speaker (MX5021)
Window Media Player 播 mp3
感覺音域好虛好薄, 而且有點次耳, 聽一兩首已經感到煩躁了...

>_<

加張USB生卡,用FooBar播mp3會好好多.
我反而相知你部sonic impact T-amp系邊到買??

果時係ThinkGeek訂購的, 舊款紅燈那個, 買很久了, 依家好似無得買了 @.@

咁邊隻usb soundcard 好呢? usb emu 0404嗎? 但係佢個樣好似麻麻地...

簡單來說,直接上 USB DAC 都幾好。

請問什麼是usb DAC? 有高C/P值的型號推介嗎? 新手不太了解 :P

如果usb soundcard的話,
usb 0404 還是 fast track pro 比較好? 還是有那個support ASIO嗎?

原帖由 dasiorp 於 2008-12-16 22:49 發表
果時係ThinkGeek訂購的, 舊款紅燈那個, 買很久了, 依家好以無得買了 @.@

咁邊隻usb soundcard 好呢? usb emu 0404嗎? 但係佢個樣好似麻麻地...

近排出左白色版
http://www.emu.com/products/product.asp?category=610&subcategory=611&product=18388

不過貴d.....

回覆 6# 的帖子

白色版靚好多....

原帖由 dasiorp 於 2008-12-16 22:22 發表
完本聽歌一切安好的, 但係轉用Netbook後就好懊惱了, Ching 們可給我寶貴的建議嗎?

Desktop ( with PCI EMU 0404) --> T-amp (sonic impact) --> Speaker (MX5021)
FooBar2000 (setted ASIO) 播 mp3
感覺音域寬厚,  ...

destop config 同我一樣wor

hehe.. 乜咁arm :)

白色係幾好樣喎, 不過香港有冇得買架...
吖, 點解無咩人講EMU 0202 USB, 佢okay嗎?
  (新增)-喔.. 原來0202 是USB供電的, 不像0404 USB駁外置電源.