2.1喇叭係咪一定配翻2.1 Sound Card先最好?

1)   2.1喇叭係咪一定配翻2.1 Sound Card先最好?
        用緊Creative I-TRIGUE L3800 2.1
2) On board AC97 vs SOUND CARD 有好大分別?

原帖由 sonson98111 於 2008-12-23 12:21 發表
1)   2.1喇叭係咪一定配翻2.1 Sound Card先最好?
        用緊Creative I-TRIGUE L3800 2.1
2) On board AC97 vs SOUND CARD 有好大分別?

1. 2.1其實即係2-channel stereo. 無2.1 soundcard呢樣野, 一樣當2.0喇叭咁接駁
2. 一定有分別, 分別大唔大視乎張card有幾正, 同你聽唔聽得出

咁$500 內既soundcard 同AC97 分別大嗎?
如果分別大, 有咩卡推介呀
主要睇戲,聽歌, 睇電視.....

不雖要浪費金錢...喇叭本身靚聲..用On board 都OK..

原帖由 yusuiyan 於 2008-12-23 19:03 發表
不雖要浪費金錢...喇叭本身靚聲..用On board 都OK..

喇叭本身
用靚sound card 會更能發揮靚聲 (on board 同 E-MU 0404 PCI 分別很大)
我信一分錢一分貨

原帖由 yusuiyan 於 2008-12-23 19:03 發表

咁就要睇下 (靚聲) 既定義 ...... 唔相信on board 都有靚聲 , 用on board + 真正靚聲既喇叭 , 應該只會聽到更多既雜訊 / 燥底 / 衰聲 ..... ( 垃圾入垃圾出 ) , 用個唔靚既喇叭 , 可能仲會覺得冇咁衰聲 ....

另外如果onboard都可以有靚聲 , 咁 d 廠做咩仲要出咁多其他 sound card ????

ching 咁我個Creative I-TRIGUE L3800 2.1
o 唔okey,,,,
如果買sound 卡, 配翻呢對喇叭, 用咩卡好呀

Ching, 你的話好似有D本末倒置喎!

我唔同意,但又都可以咁講

不過加張靚既聲卡可以更好

當然喇叭一定有番咁下質素,如唔係用咩靚聲卡都冇用

有一對好既喇叭時,聲卡質素都好緊要

題外話- -  我想問問各位c兄  creative SoundBlaster Live CT4830  點樣? 雖然系張舊卡 但有人幾十蚊 比我  而我又用緊on boared SoundMAX 果隻 所以想玩下  我隻喇叭系Creative T20 舊版  吾知各位c兄點睇??