風暴下的聖誕節禮物

琴晚 a shop 拿野...之後走左去鴨記走走...點知走走下有間夜冷鋪
賣 hi-fi , amp .看到我想當了好想要的 onkyo DR-90 ... 之後一問
價之後....400 ... 真係唔買就對唔住自己果隻!!!

但係因為佢係冇得試 , 但係都有三天保用..有問題可以立即拿返去
換.所以要博一博的心態就拿返屋企了.

經測試過後 , 有二個問題 ..  DVD-Rom Read 唔到 CD , DVD ,
總制有鬆的情況.

用 RCA 駁 Ipod Mini 1 Gen , 感覺良好 . onkyo 的高和中音是我
一直追求的.. 低音可以用 woofer 補償.沒有問題.

問題: 他有一個 optical in 和 同軸輸入 . 如果我想用大力神2 Optical Out 去 Amp
看 DTS DVD 時 .. 會不會有 DTS 音效?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原來我 post 錯區 , 煩請版大幫我移去影音領域 , thx !!

o個間嘢D機因為太平,所以唔禁買.
間嘢喇叭都有賣.英國名牌書架幾百蚊有交易

PS:可唔可以拆開部機影幾張內部相睇吓

原帖由 Billykwok 於 2008-12-24 17:57 發表
400蚊?
邊間舖?近邊度?仲有冇多一部?

你張Sound Card要Support DTS先至可以Digital出AMP做解碼
你張大力神2係唔係黃金買o個張?我記得好似係冇DTS解碼…

DVD應該係老化讀唔到碟,但都可能有得整喎

係丫! 之前係新高登二樓到買的....好平,,9x 就買到.
如果換張最平 support DTS 有 Digital out 的 Sound Card 要幾多錢.

DVD Rom 我唔太識攪.....怕搵人攪又幾舊...我只是因為他是 onkyo 先買.

果間夜冷野好多正野 , NAD Amp 都係600 左右..有天龍 ,等...amp
又有 mini hifi . 又有英國 speaker . 總之間野好大間. 但真係要看你好唔好彩..

好像我呢d住元朗..講真..佢開到機不太大問題..我都唔會拿返去換..
好重..

現在 PCM Digital 聽 MP3 . 唔錯! 不過唔知點樣用立體聲 mode 可以開埋重低音一齊用..

不過由 Digital 出 320K mp3 d 分析力好好!係比之前我壞左個部 onkyo DN1 USB 出聲仲好!
好開心!開頭仲打算買 Pionner HP330 , 但係因為我怕果d 5.1 amp 看 DVD 就好..聽歌就好差..
最後都找到呢部平野...呢份自己買比自己的聖誕節禮物很不錯!

不過對 speaker 係本身比 mini hifi 用的 . 有機會去多次夜冷鋪買返對好一點的speaker.
果到有 bose 賣...不過唔知真定假..但幾百元..可能要去博多一鋪...講真..bose的木箱都不只
幾百啦~

我只是喜歡聽 mp3 , DVD 就好小看. 所以 2.1 真的好夠.唔知有沒有巴打有沒有其他建議
可以另我呢一套新的組合呢? 我暫時不知道用什麼 sound card . 也不知道用什麼 speaker.

spekaer 線已經之前在呢到某位師兄買左..好粗的..感覺良好!

原帖由 6mui 於 2008-12-24 19:31 發表
o個間嘢D機因為太平,所以唔禁買.
間嘢喇叭都有賣.英國名牌書架幾百蚊有交易

PS:可唔可以拆開部機影幾張內部相睇吓

要有時間先呢~因為剛剛 setup 好..等我再 enjoy 多一陣先

ASUS果張可以解埋其他格式1400左右
PCIE X1

原帖由 電腦膠手 於 2008-12-25 16:55 發表
ASUS果張可以解埋其他格式1400左右
PCIE X1

哇~~~太貴啦...有沒有d係可以平d...我只是一個供樓負資產人士...不宜玩得太勁