教你做一條 RCA Cable

文字後補.......

首先準備工具, Cat 5開線刀, AWG24 開線頭, 線錫線,熱縮膠

今次用的 RCA頭, Audio quest 60元一個。
Cable 是 CanareLV-61s 華輝賣 6元呎, 銅網做功不錯。本身是同軸用的,不過同Audio 一樣都是 75ohm 代用也不錯

開線芯

放上工作台,安裝

落錫,時間不能太長,會熔

邊位加錫,加強接點

套上熱縮膠

好啦,成品

測一下阻值....

來一個AB TEST
如果不加頭,會點?

可以看到,大 Ground 的接點,使 GND 的部份,改變並不多,但中心訊號線路,就多了 0.03ohm 的阻值 (再高級的 WBT,同古河銀級的RCA 呢度的阻值變化會更細,所以這貴....更加不用想那D 5元一個的 RCA頭吧)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢條係唔係我架

即是不用焊銅網上RCA頭? 那能做到屏蔽嗎......
另外, 用古河的set screw的RCA頭可以嗎?

好有用, 應該要置頂
有時cable 要自己買來fit 返自己要的長度, 有時又唔知點整
P.S 我又想要一條, 分分鐘自已俾一百幾廿蚊都唔知自己買緊乜線

原帖由 iversonfans 於 2008-12-25 22:03 發表
呢條係唔係我架

無錯。多謝你做白老鼠,所以 Cable 同人工都是 Free,我收返 RCA頭錢就得。

原帖由 ClintonLuether 於 2008-12-25 22:04 發表
即是不用焊銅網上RCA頭? 那能做到屏蔽嗎......
另外, 用古河的set screw的RCA頭可以嗎?

有焊到啊。
呢隻RCA頭,中間有孔,你可以滲D銀錫入去架。
屏蔽呢個 Term 在入門的 RCA線上,並不重要,我相信大部份都是心理作用 (得過幾十 CM同我說 屏蔽......)

原帖由 NOPSS 於 2008-12-25 22:10 發表

無錯。多謝你做白老鼠,所以 Cable 同人工都是 Free,我收返 RCA頭錢就得。

我多謝你就真
你放左上a shop 既話就pm 我啦
仲有呀, 我之前落條線我自己唔識用佢, 我將會送埋比你啦

如其給錢買線,我覺得比錢買RCA頭仲好......

好文~
不過d 相好暗 ....

今日成日都在到MOD.... 無乜 Feel 影相 =__=