其實xi-fi music聽歌好唔好架?

手上有一張
仲有張xgamer 同audio
仲有張asus  dx
但本人唔頂唔順就係張dx

上次係epc bid左張music返一換,d  feel都唔同晒
人聲出左,清左,同埋d  bass冇咁死 (對比audio)

因想再換,唔知換邊張會好d(想多d驚喜)
有咩推介咁??

回覆 1# 的帖子

張dx好差咩??

似乎係樓主鐘意味精

LZ 用音樂創作模式/x-fi crystalizer ?

我最近入左張 SE200, 之前係用 X-Fi 系列, 對比之下 X-Fi 高中音聽落係清澈 d, 但係高音感覺有 d 死實實同埋有時尖到假假地(可能開左 x-fi crystalizer 關係), 而 SE200 整體就平均 d 高音比較柔和, 聽落幾順耳, 兩者比較大分別係聽交響樂o既時候, SE200 d 管弦樂器聲真係唔錯, 我無提及 Bass 係因為我用 T40(大家知點解啦 ), 論打機o既話 X-Fi 的確比較優勝, 佢定位比較準聲比較集中

原帖由 joeyung714 於 2009-3-12 15:43 發表
LZ 用音樂創作模式/x-fi crystalizer ?

音樂創作模式/x-fi crystalizer       <<<<<<2 樣都唔係
真係頂唔順dx
唔係講笑
我用r1900t3

x-fi 幾好玩的個人覺得

原帖由 Sun 於 2009-3-12 21:47 發表
x-fi 幾好玩的個人覺得

用緊 x-fi titanium fps + md-10
xfi 係買佢既 dsp 既技術
md-10 係買佢既 dac, headphone amp

now, 打機有 EAX
聽歌用 asio,optical bypass 出 CS4398 做 dac
睇戲有 cmss 用 headphone/speaker 玩 5.1
三項全能, 無憾了...