光纖輸出?......同sound card成正比例??......音質會唔會有分別?

請問我用光纖輸出的音質,同我張sound card的質素係唔係成正比例??
如果比較用Onboard同用X-Fi Titanium Professional Audio,同樣用光纖輸出至Onkyo SA-205HD(B) ,音質會唔會有分別?

重有光纖輸入EAX 5.0係咪會冇用?
同埋X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series 的一D功能會唔會都冇用?

重有X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series 分兩舊野做咩?

因為spdif protocol并非無損傳輸協議,而且因為光電《》電光之間轉換的損耗,采樣不確定(jitter),所以光纖或多或少會有差別,否則都不會有數碼輸出質量的討論。普遍來說,i2s和同軸的spdif比較好

EAX 好似話一定要用Analog 0架

原帖由 maxyeah 於 2009-3-22 02:48 PM 發表
因為spdif protocol并非無損傳輸協議,而且因為光電《》電光之間轉換的損耗,采樣不確定(jitter),所以光纖或多或少會有差別,否則都不會有數碼輸出質量的討論。普遍來說,i2s和同軸的spdif比較好

唔係好明???

簡單D 黎講佢唔係答緊你條問題

有人覺得有分別
可能係貴D 既卡本身抗EMI 比onboard 好

聽歌既話建議用埋ASIO

其它唔清楚~~

原帖由 fvson 於 2009-3-22 07:23 PM 發表

有人覺得有分別

其它唔清楚~~

ASIO 係咪光纖都用到?
重有其實我最憎D產品分幾個系列!! 我又打機又聽歌都唔知買邊款!! 好似SE啲電話甘!! 我又影相又聽歌, 又係唔知買邊款好

原帖由 fvson 於 2009-3-22 07:23 PM 發表

有人覺得有分別

其它唔清楚~~

即係其實一般人聽唔出分別???

你google不同的soundcard的digital out 的rmaa咪得咯