窮人之聲

我對音响或Sound card完全唔懂.在偶然机会在湯兄借出及替本人擁有之陳舊Soud card 改了電容之後,花了差不多成個月時間試聽,發覺到聽歌或打机時之音效,似乎唔系一定要好高消費.當然,能力許可的話別論.請勿見笑.

以下是本人聽後之感受:

Hercules====此咭非常平宜,Mod後聽歌還可接受,但人聲欠缺感情.打机時Bass聲極重,但爆炸聲加人聲一齊出時就成堆走出來

M-Audio=====全改後, 聽歌簡值一流,其人聲非常優美甜密,但打機時低音又好似唔夠

SB Live( 4760)====未Mod前己感覺似乎唔錯,改後簡值使我喜出望外,打機是Creative強項不用說,其人聲非常甜美,更難能可貴的是其人聲聽落去,好似唱者行前兩部,音樂在後,使我聽後歡喜欲狂.

Turtle Beach====試聽後更加驚喜,其人聲之甜味,簡值使人淘醉,自己覺得是我試這麼多平咭中最好的.此咭乃Tom兄之珍藏,我找了數星期也找不到

除以上數張外,還有SB  Ct 100 , Ct 200, ct 4830  ct 4670全部不值浪費$$$$$$.  平平地想試下,新高登有可能会找到 CT 4760. $ $50===$80
註:如各網友發覺擁Turble Beach或Creative CT 4620而又可出讓請pm 我

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

哈哈~我有張古董~Diamond Monster Sound MX300,那時買要過千,幾肉痛~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 maaya 於 2009-3-23 21:46 發表
哈哈~我有張古董~Diamond Monster Sound MX300,那時買要過千,幾肉痛~

請問此咭之音質你覺得如何?

原帖由 PP 於 2009-3-23 22:01 發表

請問此咭之音質你覺得如何?

沒有用了這麼久,我也答不到你,那時我只用來打機,有A3D,3D空間定位好好~~

不錯 ~~那時候主力是賣 A3D ...呵呵

SB Live( 4760)點mod都差唔多,本身體質麻麻

轉用KxProject diver效果應該好好多

原帖由 squirrel99 於 2009-3-23 22:34 發表
不錯 ~~那時候主力是賣 A3D ...呵呵

唔知同SB Live系列對比有何分別?

原帖由 bu0913 於 2009-3-23 22:43 發表
SB Live( 4760)點mod都差唔多,本身體質麻麻

轉用KxProject diver效果應該好好多

謝謝,Download咗啦,過兩天試下先,另外SB Live系列最好的是那个編号?

原帖由 發呆喵 於 2009-3-23 23:55 發表
本人喜歡m-audio 多D
是否 rev 5.1?

代答
revo 7.1