有冇玩soundcard呢 ?

onboard又唔可以話係最差
你拎張7年前既sound card王同而家onboard比 onboard贏硬...
唔講以前 講而家 拎張cheap既realtek聲同onboard VIA/ADI聲比 我估都係onboard贏既.....

原帖由 manmandog98 於 2009-3-30 14:38 發表
用料正  =/=  好聲

買聲卡 不及 買amp 的效果來的明顯

下....?!

原帖由 manmandog98 於 2009-3-30 14:38 發表
用料正  =/=  好聲

買聲卡 不及 買amp 的效果來的明顯

buy the speaker >soundcard>AMP>線>BASS
我個人會choose speaker 先,speaker 唔好,什麼好有野也是草

原帖由 hacker 於 2009-3-30 14:31 發表
依家onboard咁勁 ?
不過我唔係要睇佢功能勁唔勁, 想知邊個聲靚.
諗緊好唔好放棄audigy.
如果依家onboard都唔夠佢靚聲, 咁onkyo又如何.

A210 我入了一張,平平地不錯

原帖由 hacker 於 2009-3-30 17:41 發表
Speaker我用BOSE, earphone用Shure,
咁係唔係唔使用咁靚soundcard !?

BOSE 邊對?
哈哈...咁當然換了會有所提昇.
問題係唔係你自己鍾意和有冇雖要.
自己玩得開心未ok !

audigy有好多款, onkyo亦有好幾款, 你用邊款比先
p.s.音質好 =/= 音色好