復活節無事做.揾嘢做.

手多多mod吓部MD10.
聽人講部機改clock會好唔小,忍不住所以想試吓!!
上次已換咗電容同opamp,今次主要改晶振同換牛.次要換rca座
手術做咗我四五粒鐘.做完後好疲倦,無咩點試就煲咗一晚.
今日一試真係好上不小,音場闊咗,力度及蜜度都有所提升.
沒有了改前過份清析,聲音比較薄,尾音唔夠長的感覺.
換電容同opamp的提升不及改clock同換牛多......

上次換電容同opamp

今次改晶振同換牛

測試用的E-MU 1212M

原帖由 6mui 於 2009-4-12 23:10 發表
手多多mod吓部MD10.
聽人講部機改clock會好唔小,忍不住所以想試吓!!
上次已換咗電容同opamp,今次主要改晶振同換牛.次要換rca座
手術做咗我四五粒鐘.做完後好疲倦,無咩點試就煲咗一晚.
今日一試真係好上不小,音場闊咗 ...

師兄好利害!
我都想mod部md-10, 但一開發覺底版同rca座焊埋線一齊, 唔可以以usb dac咁成個拎出黎
請問是不是要焊走條線先可以成塊拎出黎?

同埋改左咁多野overall改善大唔大?

thank you in advance!!!

同埋果兩粒黃色大電容是做甚麼的?
原裝好似無呢兩粒
穩壓?

係咪換左粒TCXO?
另外聽聞用R-core牛仲正

成本幾錢???

回覆 2# 的帖子

底版唔一定要成塊拎出黎,唔焊走條線反轉塊版都可以開工.
改咗咁多野overall改善都好大吓!!
黃色是供電電容,原裝都有呢兩粒,太大粒我改咗位姐.

回覆 4# 的帖子
係!!TCXO 1PPM

回覆 5# 的帖子
大約$1000.零件有新有舊有人送

原帖由 6mui 於 2009-4-12 23:44 發表

回覆 4# 的帖子

回覆 5# 的帖子

同dac magic比效果如何

回覆 7# 的帖子

我無dacmagic,所以唔清楚.

PS:聽音樂好個人,有人同你講邊部機好邊部靚聲你信一半好啦,始終耳聽為實!!

原帖由 6mui 於 2009-4-12 23:44 發表

回覆 4# 的帖子

回覆 5# 的帖子

Thanks for your sharing!!

其實我除左識改電容外無樣識改
所以之前我都問左md-10個掛名代理全mod幾錢
結果係食水勁深.......

電容 x9 $400
OPAMP $200
英國牛 x2 $700
CLOCK TCXO 1ppm + 穩壓 $450
全改$1750
人工$300, 有單或於本店購買免收人工費

想問下有無其他地方改機會平d 或 有無師兄肯代改

想問下 E-MU 1212M 張 Digital board 改電容, 出 cox .. out 都有改善 ???