新手想買家庭影院組合...比D意見

小弟新婚大裝修
E家要買過哂D家電
但對音響唔熟悉
想CHING比D意見

1. 電視想買SONY X糸既46"...同樣價錢或以下有冇其他差唔多選擇? PLASMA?
2. AMP 1萬可以買到咩級數既機? (完全唔識)
3. 5.1 SPEAKER 1萬可以買到咩級數?想要SLIM SIZE(長OK但要瘦)同後置要WIRELESS(唔要2.4GHZ)有冇可能?
4. E家有冇BLUE-RAY+ HARDDISK錄影機?
5. 睡房用MINI-HIFI有冇推介?

好多問題唔好意思...CHING可唔可以比D意見...THX

樓主如果全屋大裝修,第一樣要做唔係買咩機,
係叫師傅安排好電源先,對成套機表現有好大幫助。

最主要係電箱抽三個跳制位直去駁三個蘇底,
兩個俾音響大電流同細電流、一個俾其他電器。

如果樓主想揀機要俾多小小資料先有意見俾你,
例如地方有幾大,最好有埋平面圖同尺寸。

原帖由 enilyks 於 2009-4-14 01:15 發表
小弟新婚大裝修
E家要買過哂D家電
但對音響唔熟悉
想CHING比D意見

1. 電視想買SONY X糸既46"...同樣價錢或以下有冇其他差唔多選擇? PLASMA?
3. 5.1 SPEAKER 1萬可以買到 ...

既然全屋裝修咁點解唔將後置喇叭線入牆,咁咪靚靚仔仔囉

係囉
記住後置喇叭線入左牆就靚仔晒

呢一刻,你應先揀電綫,訊號綫等。 因為裝修時要預先做入牆留定個位。 記住唔好預漏

2. & 3.

Mirage套Nanosat 可能岩你, 細細隻, 嫌bass唔夠可以只買隻喇叭仔, 另配sub-woofer.
Amp可以夾Onkyo  806/ Denon 2809, 兩萬仲有好多剩,

5. Yamaha /Onkyo/Teac有唔少選擇.

感謝大家回覆
大家太PRO啦
我未去到CHING既境界
基本上已完成裝修
我係新手...未去到整靚電既境界
只係想洗多少少錢買D好少少既音響
因為聽人講比$13000買SONY既5.1好笨
13000可以買到好多好過佢既
所以先係到問下
盡量唔想大攪
但求簡單同比入門好少少

原帖由 enilyks 於 2009-4-14 22:04 發表
感謝大家回覆
大家太PRO啦
我未去到CHING既境界
基本上已完成裝修
我係新手...未去到整靚電既境界
只係想洗多少少錢買D好少少既音響
因為聽人講比$13000買SONY既5.1好笨
13000可以買到好多好過佢既
所以先係到問下
盡量唔想大攪
但求簡單同比入門好少少

$13000買SONY既5.1係好笨

原帖由 lctang 於 2009-4-17 21:30 發表

再上 pioneer 50" plasma
pioneer Lx-71...11k, Yamaha 3900...12.5k, Onkyo 906 12K
3 ...

ching, 5.1要分開買?
冇一SET可以買?
最重要既係一對後置有冇WIRELESS係唔行2.4GHZ?

好少行WIRELESS
基本上多數要有線
至於5.1
買就最好一個品牌買 因為環嬈聲會夾D