同軸聽歌問題

大家好, 本人想問下有關同軸聽歌既問題.
小弟sound card用onboard, 係MAGIC-PRO MP-AKX EXTREME, 有同軸OUT, 本時睇戲係可以用同軸出到DDTS黎做 5.1聲效, 但如果用WINAMP聽歌, 可能因為MP3唔係DIGITAL或WINAMP出唔到DIGITAL, 所以個同軸就只可以睇D有DOBLY既戲, 但就聽唔到歌, 而家聽歌就只有用番佢ONBOARD既3.5MM出到電腦SPEAKER聽, 請問有冇方法可以SET到同軸個面都聽到歌呢?? THX大家~~

如果WINAMP做唔到就轉SOFTWARE
例如: FOOBAR2000

原帖由 patwong1998 於 2009-10-27 15:05 發表
如果WINAMP做唔到就轉SOFTWARE
例如: FOOBAR2000

即是FOOBAR2000就可以了?? 請問聽唔到既原因係唔係因為個WINAMP唔SUPPORT?? 同軸都出到唔係DIGITAL嗎?? THX ALOT!
BTW, 睇戲都係咁的, 我用KMPLAYER, 睇DVD出到5.1, 但如果用同一個PLAYER睇RMVB, AVI等冇DOLBY既普通格式, 佢就出唔到聲要用番電腦SPEAKER....@@

好耐冇用過WINAMP
但係FOOBAR係可以揀OUTPUT
出DIGITAL/ANALOG可以自己揀

原帖由 patwong1998 於 2009-10-27 15:10 發表
好耐冇用過WINAMP

THX!!我今晚試下, BTW, 睇戲都係咁的, 我用KMPLAYER, 睇DVD出到5.1, 但如果用同一個PLAYER睇RMVB, AVI等冇DOLBY既普通格式, 佢就出唔到聲要用番電腦SPEAKER....@@

原帖由 patwong1998 於 2009-10-27 15:10 發表
好耐冇用過WINAMP

試左了, 都係唔得, 我好似圖中咁, 選左realtek digital output, 但去到ddts-100都係冇聲出....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

閣下onboard 應該係 Realtek HD,你可以去睇睇:

Control panel>Realtek HD Audio Manger>右下角 Digital>入去set返 Output digital audio soure>ok

入windows mixer>左上角 Option>Properties>Playback>睇睇有無選 SPDIF>要選擇有SPDIF>ok>個mixer就會有 SPDIF>如果選擇左 Mute就唔會出聲>同時可以調大細聲.

原帖由 6seven 於 2009-10-27 23:15 發表
閣下onboard 應該係 Realtek HD,你可以去睇睇:

Control panel>Realtek HD Audio Manger>右下角 Digital>入去set返 Output digital audio soure>ok

入windows mixer>左上角 Option>Properties>Playback>睇睇有無選  ...

謝謝你, 請問你既意思係唔係DEFAULT要選DIGITAL呢?? 另外, 我是用WINDOWS 7的, 請問WINDOWS MIXER向邊嫁? 我入控制台搵唔到...THX~

我用XP,win7未用過唔識,大約都係o向Control Panel入面"Sound"o既野啦!

有關Audio,Sound,Realtek o既野都入去睇睇啦!

自己執生.

試下用E個 SRS Labs

SRS Audio SandBox