千千靜聽同foobar差幾多

音質上,foobar是否比千千靜聽好好多?

乾淨D甜D,并且sound卡越勁差別越大...個人感覺

個人係覺得foobar既聲自然d
不過聲依d野好主觀...
foobar多d野可以set
千千就少d麻煩,睇樓主既需要

音質方面覺得分別不大,但論好洗好用Foobar一定係首選!

兩隻software發展到今時今日真係睇你點用,千千預設EQ係高+低頻加強,有好有唔好,關上EQ or 用上ASIO/KS其實一樣
如果要玩原音VST[virtual studio technology], 千千係專業D同SUPPORT多D設定, 因為好多千千玩家都玩vst唔玩dsp
歌詞support的話當然是千千了
foobar 玩dts-cd/dts wav好過千千,但both support都係好差

所以我一定揀千千

VST既話,好似foobar有插件都用得???

如果話分別最大,
我覺得foobar資料庫功能勁好多,千千贏搵歌詞。
同埋通常大陸播歌軟件,資料庫都好垃圾。(可能大陸人通常tag都係亂唒)

如果話分別最大,
同 ...
ki_cat 發表於 2010-8-9 13:03

VST FOOBAR都得.

不過呢d player既支援唔夠d專業軟件咁好...

如果話分別最大,
同 ...
ki_cat 發表於 2010-8-9 13:03

我試過foobar唔support大食vst, 會hang.........千千唔會,support好好多

千千改唔同語言/怪獸字/亂碼tag or file name勁好多
千千贏上手易又可以玩得深入, 但不支持WASAPI, 只支持asio/kernel streaming
但foobar感覺唔易上手又可以玩得深入

另外有冇ching用過airplay? lightweight, 唔錯.......

我試過foobar唔support大食vst, 會hang.........千千唔會,support好好多

千千改唔同語言/怪獸字/亂碼t ...
jimmyw85 發表於 2010-8-9 16:08

foobar唔係唔support大食vst,
係大食變得更大食...(經dsp->vst...)