請問美國帶番黎既KLIPSCH PROMEDIA 2.1 要買個咩牛先用到?

個SUBWOOFER寫住 120V 60Hz 2A 240W, 要買個咩牛?會吾會好貴? THX!!!!

降壓牛,視乎質素,有平有貴

HK有冇行貨?

回復 1# homosapien

先看看裡面的火牛初級是單110V還是雙110V繞組, 很大機會可以改成220供電的..

否則最理想是將原本的火牛更換成適合香港220伏用, 以免日後會誤將110伏的電器插到220伏的供電上.. 至於更換出來的火牛, 可妥善保留以便日後須賣出時可以還原.

用220-110降壓火牛並不太理想, 只是個快捷及不須動手的方法, 而且質量好, 足watt的降壓牛也不會便宜.

多謝各位回覆。。。。已買220>110v 牛,鴨記買$200 300W......叫super。。。反屋企用到係咪都唔會有咩問題架喇? 謝謝

回復  homosapien

先看看裡面的火牛初級是單110V還是雙110V繞組, 很大機會可以改成220供電的..

否則最理 ...
SAGAQWE 發表於 2010-9-27 11:40

原來可以改裝? 不過我諗我都唔識搞。。。。但依家多隻火牛真係有d阻定。。。。

HK有冇行貨?
praxis 發表於 2010-9-27 11:13

香港完全無得賣。。。所以先托人帶反黎。。。

其實個subwoofer背後寫係120v。。。。咁用110v雖然著到,但會唔會有咩分別?

多謝各位回覆。。。。已買220>110v 牛,鴨記買$200 300W......叫super。。。反屋企用到係咪都唔會有咩問題 ...
homosapien 發表於 2010-9-27 12:26

電源處理可以話係音響調整之中幾重要的一環, 換條電線都唔少要求.
一隻變壓牛唔靚, 真係可以好影響出黎的效果.

多謝各位回覆。。。。已買220>110v 牛,鴨記買$200 300W......叫super。。。反屋企用到係咪都唔會有咩問題 ...
homosapien 發表於 2010-9-27 12:26

原本最秏電的是sub-woofer的部份, Klipsch這巳用上Switching Class D的Amp, 所以耗電不太高. 工作在最荷刻時, 整個系統短暫時最高功耗會達200Watt.   但同時它有供電保護線路, 會檢測AC供電壓, 有下降時, 便會將subwoofer暫停.  你現在連接300W的降壓牛,  應可正常使用的, 問題不大. 自己初用時,多留意那降壓牛的溫度吧,