買低檔5.1定高檔2.1好,THX

$1000左右
睇啱
Logitech Z506 5.1(總75W)(炮:29W)
Logitech Z623 2.1(總200W)(炮:130W)(link:http://www.logitech.com/zh-hk/speakers-audio/home-pc-speakers)
比電腦用,個人較着重支低音炮嘅威力,但又想試吓5.1
如果比着大家點取捨
同埋各位ching lee個價位有冇其他好介紹,thanks

有位放就選 5.1, 無位放就 2.1, 找支大炮就OK;
選擇有很多, Philips, Edifier, Altec Lansing 都OK

有位放就選 5.1, 無位放就 2.1, 找支大炮就OK;
選擇有很多, Philips, Edifier, Altec Lansing 都OK ...
andrew225 發表於 2010-11-7 18:18

甘ching有冇咩型號介紹比小弟,thanks

我未用過, 不過試聽過唔錯!

(Model: C2/C3)
andrew225 發表於 2010-11-7 18:42

支炮得30W甘低嘅,我要$1000左右,支炮勁小小嘅speaker,thanks all ching

如果係睇戲打機既話 一定係5.1 同2channel完全2個層次

如果係睇戲打機既話 一定係5.1 同2channel完全2個層次
darkfrank 發表於 2010-11-7 19:59

ching用緊5.1?
除左有方向感外仲有咩大分別?
thanks

Sorry, 原來 Z621 有200W(RMS), 真係勁到飛起, 2.1 應該無對手

Sorry, 原來 Z621 有200W(RMS), 真係勁到飛起, 2.1 應該無對手
andrew225 發表於 2010-11-7 21:35

係lo,所以先睇中
支炮成130W,有THX認證
i think應該ok

係lo,所以先睇中
支炮成130W,有THX認證
i think應該ok
kinsang_lee 發表於 2010-11-7 21:50

無位擺5.1都係2.1啦
擺唔岩都只係叫四圍都有聲
咁不如前面有聲算啦