自己動手來搞亂 HIVI1010 - mod 調試篇

前文不說了,
各位ching 有興趣去search 番舊文吧

雪比兄都完成左無源一隻, 感覺是焗聲同高音比較暗
結果又交回我呢個無牌大夫看

雪比的駁法係好有創意, 非常方便去改野

初聽一下
低音是有點怪
首先再搞鬆舊棉
然後就發覺低音比較大箱音
成個箱震動好大, 聽感不太好
之後就拿了以前diy mk1 (mk3的第一代)既防震貼

貼完之後, 整體線條終於清楚d
然後呢, 個音場大到有點虛, 不夠實, 再加重了吸音棉既份量, 把低音收緊一點
不過在測量時, 分別真係看不出來, (低音很難測得準)
都是憑聽感改了

而高音暗呢, 呢個就麻煩了
原來本身hivi單元的datasheet有太大吹水成份了
高音靈敏度根本沒那麼高
所以電阻衰減值就不對了
現在由原來的8ohm 調低到4ohm
亦因為改了低音的問題, 我覺得高音可以接受了
但也問了朋友借來mcap 2.2ohm回來試

先上一下有源同無源的比較

感覺是有源的高低音比較sharp, 但有點硬
初聽下感覺很不錯, 比無源好, 但聽耐了不太耐聽 (就2者比較而言)
反而無源更耐聽
而箱音的問題也是改了的無源好一點
只能說風格是2種不同的
要看各位的口味了

而無源的好處係, 你換amp, 風格就變了
但hivi的有源也真的不錯的

好了, 要換電容了, 稍後再up 2.2ohm的上來
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1# mike1981

好了
唔知係咪心理作用
換左2.2ohm真係好左好多

藍線為新改
係圖上高音只有好細微的分別
但背景既分析力出番哂來
女聲更甜
聽出更多的聲音

而雖然只係得一隻, 但個stage明顯比有源闊了一點
比起昨天是脫胎換骨呀
現在真的可以細心聽1010
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好呀....值得鼓舞

好呀....值得鼓舞
monza165 發表於 2011-5-8 21:49

希望雪比會鍾意啦
而家同有源個係2種好唔同既風格
唔講都唔知係同一對單元出的

回復 4# mike1981

應該可以改,齊一對啦

回復  mike1981

應該可以改,齊一對啦
monza165 發表於 2011-5-8 21:53

都係等雪比自己決定啦
可以俾佢試2 ohm同4ohm版
不過我鍾意2ohm >>>>> 4ohm
我怕佢改齊好, 唔再要整toy 既仿ja

前文不說了,
雪比的駁法係好有創意, 非常方便去改野
[/img][/url]

嘿嘿, 有弦外之音
另外放心啦, 我交得比你, 當然係相信你既專業啦
而且2/4R果到, 我諗應該同你感覺差唔多, 因為我都係鍾意MK3的聲音
而最重要係, 仿TOY我係做硬架喇

嘿嘿, 有弦外之音
另外放心啦, 我交得比你, 當然係相信你既專業啦
而且2/4R果到, 我諗應該同你 ...
雪比 發表於 2011-5-8 22:02

哈哈, 咁你有時間就來拎啦
我可以俾2/4R你試
不過用左2就唔多需要用4
2R可以發揮到ESA clarity既實力

哈哈, 咁你有時間就來拎啦
我可以俾2/4R你試
不過用左2就唔多需要用4
2R可以發揮到ESA clarity既實力 ...
mike1981 發表於 2011-5-8 22:10

時間就左你先啦,
支20R唔洗改?

回復  mike1981

應該可以改,齊一對啦
monza165 發表於 2011-5-8 21:53

改完2隻你又聽下, 睇下點樣