關於電腦用喇叭

小弟係新手  最近才接觸音響  望各位師兄可以指導小弟
我準備買Logitech Surround Sound Speakers Z906(現在用緊z623)   主要係電腦聽歌  睇片
e款喇叭 要用amp推嗎?   如果要 可以推薦給我嗎  5000千樓下
如果想音效更好 需要換什麼線      連接線用原裝好 還是另買同軸線
如果要買e款喇叭  有冇好店舖介紹

另外想問一下  見外面d音響店  有一部機可以連住好多部喇叭同時播歌   這樣會影響音效嗎 因為我想係屋企咁試下
謝謝

我準備買Logitech Surround Sound Speakers Z906(現 ...
bilody 發表於 2011-5-28 22:35

主要聴歌試下2.0吧

回復 2# mike1981

sorr
講少左....都會睇片

回復  mike1981

sorr
講少左....都會睇片
bilody 發表於 2011-5-28 22:41

Z906應該已有amp

我準備買Logitech Surround Sound Speakers Z906(現 ...
bilody 發表於 2011-5-28 22:35

講真套野賣成3猜,大把牌子機如lg,pioneer,3星D5.1組合千幾-兩千幾大把平過佢靚過佢,都唔知貪依套有咩好

回復 5# kkchau

多謝師兄提示  因為第一個處女喇叭就係logitech牌  加上網上d推介講到好正  所以有d心動  
師兄有冇邊款好介紹  3千鬆d都沒問題

回復  kkchau

多謝師兄提示  因為第一個處女喇叭就係logitech牌  加上網上d推介講到好正  所以有d心 ...
bilody 發表於 2011-5-28 23:34

http://www.lg.com/hk_cn/tv-audio ... tem/LG-HB905TAW.jsp

3千幾玩得藍光5.1啦! 百記依套 LG HB905TAW藍光影院組合近排做緊特價35xx,有晒ipad&所有輸入個後置重係無線抵過甚麼Z906啦!Z906果D config真係值千鬆

回復 5# kkchau

HTP-610   你覺得如何  
買左本音響雜誌  有介紹佢

回復 1# bilody

除非貪方便易用又要5.1,否則都唔建議用3千蚊買logitech電腦喇叭,

至於你見到 "外面d音響店  有一部機可以連住好多部喇叭同時播歌"
應該係多聲道av amp或套裝家庭影院

回復  kkchau

HTP-610   你覺得如何  
買左本音響雜誌  有介紹佢
bilody 發表於 2011-5-28 23:46

都正!依D組合起碼對應新一代Dolby True HD / DTS HD Master Audio解碼,玩過的就知立體好多,無理由重玩z905十年前D音效技術架?