聽歌多過打機 有咩音效卡+喇叭好用?

首先喇叭諗住
altec mx6021/Creative GigaWorks T3
預2k以下
但音效卡就諗唔到用邊張好
各位有乜心水介紹下?
1.5k以下

回復 1# GP03

1k樓下都係得Asus張老虎卡(ST/STX)可以諗諗,不過有師兄就會揀Creative張Titanium HD,但可能會超你Budget,不過我個人覺得THD設計上就唔多似For聽歌多。

以上2張都可以換OpAmp調聲。

回復 2# harryytm

e張同Creative Titanium HD差距大唔大?

因為e張聽講用尼打機會好過聽歌
但用尼聽歌又有乜分別?

回復  harryytm

但用尼聽歌又有 ...
GP03 發表於 2012-2-24 01:32

如果你對聽歌要求唔高既(例如聽MP3、對音色要求唔高)係ok,不過如果對聽歌有要求的話唔好揀這張,點睇都係張打機卡。

回復 4# harryytm

聽APE 同MP3 仲未好易聽到有分別<其實係咪差好遠?
等星期一放假就大出血...
就出Creative Titanium HD
多謝師兄先

聽APE 同MP3 仲未好易聽到有分別
GP03 發表於 2012-2-24 01:55

聽歌緊要D的話唔建議你買Creative Titanium HD,點講都好都係一張偏向打機的Sound卡,而且仲貴老虎卡幾舊水,仲無得好似老虎卡咁直接換大耳筒。

但用尼聽歌又有 ...
GP03 發表於 2012-2-24 01:32

唔止我講,有其他師兄都係咁講
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 755651&pid=26906218

唔止我講,有其他師兄都係咁講
harryytm 發表於 2012-2-24 02:09

睇左揀Creative張Titanium HD
姐係asus 張老虎卡 聽歌最好?