想買張SOUND卡黎打機聽歌應該買邊張好?

張卡$1500左右,Onkyo 係咪只FOR聽歌,打機聽得唔得?
Speaker捻住換Altec Lansing MX6021,呢隻BASS會唔會太勁?

打機 onboard 一般情況都夠

好D D 買 ASUS

我用asus老虎卡
同埋mx6021

d聲高音.中音ok
係bass冇t3咁勁

ps:今日入手e2樣

打機 onboard 一般情況都夠

好D D 買 ASUS
NOPSS 發表於 2012-2-28 00:25

onbroad開唔到eax,同埋聲定位可以話係無
之前過xfi xtreme music打機同聽歌同onbroad真係無得比!可惜壞左

X-Fi Titanium HD呢張點睇?

其實俾得千幾文買個dac重好d la起碼無咁多emf干擾,個電源都好d唔洗用switching la

其實俾得千幾文買個dac重好d la起碼無咁多emf干擾,個電源都好d唔洗用switching la ...
yeeyee2004 發表於 2012-2-28 09:26

點解?
我對sound卡呢d真係唔熟!

點解?
我對sound卡呢d真係唔熟!
micchan218hk 發表於 2012-2-28 09:37

除非你部機配置好勁 好多扞擾 嚴動影響到張CARD

否則千元黎講 sound card 性價比應該比DAC高

其實俾得千幾文買個dac重好d la起碼無咁多emf干擾,個電源都好d唔洗用switching la ...
yeeyee2004 發表於 2012-2-28 09:26

用DAC打機會唔會唔係好岩?

除非你部機配置好勁 好多扞擾 嚴動影響到張CARD

否則千元黎講 sound card 性價比應該比DAC高 ...
Ricklwk 發表於 2012-2-28 10:08

咁張display卡既高頻音會唔會影響到?