要買Sundcard吾知邊張好!

試佐成日確定張Creative SB X-FI Titanium PCI-e已死!!
而家用緊Onboard sund,要買過張!!
ASUS華碩 Xonar Essence STX PCI-E
Creative Sound Blaster X-FI Titanium HD PCI-E
希望各c兄俾d意見買邊張sundcard好,或在$2K內有冇其他好選擇??
我平時主要用來聽歌,間中睇下藍光碟!!
有勞各位高手!thanks........

STX再換Opamp~

STX再換Opamp~
lpc041088 發表於 2012-3-31 18:08

讚成,而且一定要換opamp,跟卡來的opamp聲音很薄,幾乎預左你會換。

回復 2# lpc041088
換Opamp我係門外漢

用開 Creative 就用番 Creative 吧!

建議用張 Creative Sound Blaster X-FI Titanium HD PCI-E 吧 , 起碼用料上都比你之前用的 Creative SB X-FI Titanium PCI-e 已經升級了不少 , X-FI Titanium HD PCI-E 亦可自行更換 OPA 較聲 , 最重要係唔駛另外插電 4pin 電 , 起碼唔駛用什麼電源濾波之類的煩o野( 總知就多隻香爐.多隻鬼la )減少了多一樣花錢的顧累 , driver 的 support 性亦高些( 包括遊戲在內 ) , 而音色對比 STX 亦唔會有太大分別( 當然在唔摩改之下 ) , 其它o既香港買唔到所以不便介紹 , 請你自己考慮一下吧!

Creative Sound Blaster X-FI Titanium HD PCI-E
http://cn.creative.com/products/ ... 5&product=19749

Creative Sound Blaster X-Fi Titanium PCI-E
http://tw.creative.com/products/ ... 2&product=17927

http://www.soomal.com/doc/20100001466.htm

用開Creative不如試emu的

回復 6# 美奈子廚
同意,一係俾多少少上0404

回復 4# kklaw286
大把文章可以參考,爬下文~

睇詢問者我覺得都只係普通用家一名 , 而 E-MU 系列的 driver 我用過都覺得係麻Q煩 , 對應 game 的 support 性超低能 , 用家要出 RCA 的話又要買過隻 6.3mm 頭轉返 RCA 頭 , 重有其它的接線如八爪魚的一大舊 ............. 超煩

至於 E-MU 0404 我六.七年前都已經玩過亦改過 , 我覺得太煩所以用o左半年就已經掉返出街了 , 如果樓主你會加 DAC 玩.又唔怕麻煩o既大可一試 , 反正用家係你.而建議你用o既又唔駛付責任o既 ...............
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用開Creative不如試emu的
美奈子廚 發表於 2012-3-31 19:06

由其是考慮將來再加 DAC 的話 , EMU 1212 真的不錯 !

0404 則是直接當 external DAC 用 , 但建議 UPGRADE 埋佢個 Power Supply