點解香港重貴過國內

最近對Genelec 6010A同Benchmark HDR好有興趣,但發覺6010A香港比國內重貴左15%,HDR就貴左10%,而國內我所查價ge舖都系正式舖家吾系網上舖,而我之前買過隻U2後發覺都系貴過國內,我本身都系香港人,但已長住國內很長一段時間,所以都好清楚國內邊D舖系賣真貨,吾通香港D舖家真系食水咁深,真系吾明香港點解重會貴過國內!

香港仲好似低關稅過國內添..............

租唔使錢咩

人工 ?

國內是走量 香港是走件

真係好多野國內貴過香港行貨, 但國內買香港沒有保養, 反而好多香港行貨國內都有保.

強國野平過香港呀 我買K701 先1700 香港買2390 仲要比人插 買唔買架 唔買唔好搞  不過買左好後悔 好似兩隻電腦音箱似落隻耳到咁

我用過627BP同8620BR推都係咁.....

唔係架 主板同顯卡香港平D架CPU都好似係HDD都好似係

devilcat1 發表於 2012-4-2 12:53

睇流量啦
細件野, 賣得快, RENT既EFFECT細
加上CPU 呢D係香港係HOT ITEMS
economic scale 姐
香港邊有人真係等壞機先upgrade?
好多用一陣就身痕啦

devilcat1 發表於 2012-4-2 12:53

Price is similar la... my recent purchase on HDD, MB, CPU and case are all from TB (I live in big6).  Especially the case could delivery to door, no need to carry trolley and hire taxi.

Price is similar la... my recent purchase on HDD, MB, CPU and case are all from TB (I live in big6 ...
mba2dna 發表於 2012-4-2 16:16

阿鬼 你都係講返中文啦...........大陸你又叫BIG6 但係又用英文講WO 你指既TB係咪淘寶先?係方便D有快遞送上門 但香港買呢幾件 野真係分分鍾當來回路費 都不特只  我有FD係心震 都叫人幫佢係香港買電腦野多 都係哥幾大件