點解咁多人用foobar

真係唔明 成日見到D器材上到幾千 - 1萬以上既師兄
部CAS入面竟然仲用緊foobar
foobar又濛 延伸又差 除左比較方便之外 求其幾個DIY player都KO佢
難度音源真係咁唔重要

有咩free player 推介?

免費,中性,可玩性。

雖然我用j.river

免費,中性,可玩性。

雖然我用j.river
NOOBZONE 發表於 2012-4-2 17:26

頭2個唔太同意
好多其他software都係免費
而foobar一D都唔中性, 係偏人聲, 即係除左人聲外無樣好

頭2個唔太同意
好多其他software都係免費
而foobar一D都唔中性, 係偏人聲, 即係除左人聲外無樣好:ti ...
darkfrank 發表於 2012-4-2 17:34

好多其他software 即系嘜先得架 ?
講唔出? 唔講得?
可能你連 foobar 的 1% 都未用到 ...

foobar 如果你知點玩,都唔錯架

不過E+我用AudioGate 多

i use monkey media player

好多其他software 即系嘜先得架 ?
講唔出? 唔講得?
可能你連 foobar 的 1% 都未用到 ...  ...
naomi 發表於 2012-4-2 17:46

係架 我宜家只用foobar用黎轉檔ga 唔知算唔算1%呢

唔講專業auditing software
cplay,audiogate, jriver, playpcmwin, stealth audio player, jplay, hqplayer, xxhighend, 簡聽
隨便搵一個都好聲過foobar多多聲

foobar 如果你知點玩,都唔錯架

不過E+我用AudioGate 多
TOMMY6041 發表於 2012-4-2 18:23

foobar其實無乜野好玩(講緊可以令佢提升音質既方法)
不外乎file buffer, asio/wasapi, sox升頻
講升頻 首推HQPlayer, 各種upsampling算法任君選擇, 仲有詳細PDF教你不同音樂用不同sampling filter
可以直讀DSD亦係賣點之一

同樣用黎播DSD既Audio gate 個人覺得音染太嚴重 初聽感覺清晰 其實失真 數碼味濃
而HQplayer 音場闊 聲音有層次 樂器分明 所以聽交響樂一流 但人聲比較柔 而細節亦不及另一DIY 播放器