膽前 扼流圈位置一問

同小的比較熟既都知小的想整一部audio note m2  (10K-12K) / m3 (15-17K)
但小的計畫2年後結婚了, 可能沒有那麼多budget玩音響

係網上見到麗特的仿M7
線路跟網上所謂KONKO M7是一樣的
http://item.taobao.com/item.htm?id=7013608632

當然, KONKO 同AUDIO NOTE都喜歡用自家銀線
同電容, 也許就是為什麼AUDIO NOTE俾人稱為似石機多一點的聲音
但要用上佢地既銀線, 亦唔係15K以內會用上
加上沒BUDGET就要將貨就貨了
但最後我都係應該會MOD做AUDIO NOTE 輸出電容/RCA/電阻

那問題就來了
power supply 方面跟audio note 的不一樣
如audio note用的是RCA 膽同MULLARD做膽穩壓
最重要的是audio note 要加choke

我上網找過choke 既功用,大概了解
但就是接駁上不明白
有些說直接係輸出200v直駁choke然後再駁去power PCB
有些說整流後先駁choke

咁究竟應該點駁先岩呢?
我其實都花了唔少時間研究m2 同m3既裝機說明
但沒有實物也不太看懂

audio note也有出choke
價格也不貴
希望用多一點原裝配料,出來的聲音會更近正版吧

麻煩各位ching指教

是否有原裝電源線路...
MCLL 發表於 2012-4-3 21:59

輸出有

即係點?
整流後是但一支?
mike1981 發表於 2012-4-3 21:31

mike1981 CHING圖1A咪有囉
冇CHOKE時就會用電阻

是否有原裝電源線路...

應該唔難
用隻CHOKE代左支電阻就可以
伏喱哩 發表於 2012-4-3 17:38

即係點?
整流後是但一支?

唔該CHING
因為我想訂麗特那一部
但要改飛線用CHOKE都有一定難度
(CHOKE可用回AUDI ...
mike1981 發表於 2012-4-3 14:41

應該唔難
用隻CHOKE代左支電阻就可以

回復  mike1981

強國的仿國外線路, 也只是從網上天下文章一大抄.  沒什麼亮點.  
如果師兄喜歡Mod機, 買 ...
SAGAQWE 發表於 2012-4-3 17:16

ching你有所不知了
小的 對AMP知識係有限公司
加上如果成部自己砌
以我咁慢慢來個性,隨時搞6-12個月都未開到聲
買成品起碼有野用住來聽

回復 4# mike1981

強國的仿國外線路, 也只是從網上天下文章一大抄.  沒什麼亮點.  
如果師兄喜歡Mod機, 買個成品遲早也是大換特換.  不須考慮成品機吧, 這麼簡單的線路, 自己玩搭焊也不難.

整流後, 先進入濾波電容 ->扼流圈 -> 濾波電容.
這是電容輸入式 CLC型慮波. 也是較常見的一㮔.

整流後,  ...
SAGAQWE 發表於 2012-4-3 13:20

唔該CHING
因為我想訂麗特那一部
但要改飛線用CHOKE都有一定難度
(CHOKE可用回AUDIONOTE的都是4百多)
呢個要再考慮

整流後, 先進入濾波電容 ->扼流圈 -> 濾波電容.
這是電容輸入式 CLC型慮波. 也是較常見的一㮔.

整流後, 先進入扼流圈 -> 濾波電容, 是電感式LC濾波.

CLC - 得出B+電壓較 LC高.
LC - 聲音較CLC鬆容. B+約是0.9.