膽前 扼流圈位置一問

同小的比較熟既都知小的想整一部audio note m2  (10K-12K) / m3 (15-17K)
但小的計畫2年後結婚了, 可能沒有那麼多budget玩音響

係網上見到麗特的仿M7
線路跟網上所謂KONKO M7是一樣的
http://item.taobao.com/item.htm?id=7013608632

當然, KONKO 同AUDIO NOTE都喜歡用自家銀線
同電容, 也許就是為什麼AUDIO NOTE俾人稱為似石機多一點的聲音
但要用上佢地既銀線, 亦唔係15K以內會用上
加上沒BUDGET就要將貨就貨了
但最後我都係應該會MOD做AUDIO NOTE 輸出電容/RCA/電阻

那問題就來了
power supply 方面跟audio note 的不一樣
如audio note用的是RCA 膽同MULLARD做膽穩壓
最重要的是audio note 要加choke

我上網找過choke 既功用,大概了解
但就是接駁上不明白
有些說直接係輸出200v直駁choke然後再駁去power PCB
有些說整流後先駁choke

咁究竟應該點駁先岩呢?
我其實都花了唔少時間研究m2 同m3既裝機說明
但沒有實物也不太看懂

audio note也有出choke
價格也不貴
希望用多一點原裝配料,出來的聲音會更近正版吧

麻煩各位ching指教

回復 1# mike1981

以我了解 (實際是不太了解
在整流後 
可以飛線先去CHOKE然後再去瀘波電容?

有冇ching有實物接線供參考一下?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

整流後, 先進入濾波電容 ->扼流圈 -> 濾波電容.
這是電容輸入式 CLC型慮波. 也是較常見的一㮔.

整流後, 先進入扼流圈 -> 濾波電容, 是電感式LC濾波.

CLC - 得出B+電壓較 LC高.
LC - 聲音較CLC鬆容. B+約是0.9.

整流後, 先進入濾波電容 ->扼流圈 -> 濾波電容.
這是電容輸入式 CLC型慮波. 也是較常見的一㮔.

整流後,  ...
SAGAQWE 發表於 2012-4-3 13:20

唔該CHING
因為我想訂麗特那一部
但要改飛線用CHOKE都有一定難度
(CHOKE可用回AUDIONOTE的都是4百多)
呢個要再考慮

回復 4# mike1981

強國的仿國外線路, 也只是從網上天下文章一大抄.  沒什麼亮點.  
如果師兄喜歡Mod機, 買個成品遲早也是大換特換.  不須考慮成品機吧, 這麼簡單的線路, 自己玩搭焊也不難.

回復  mike1981

強國的仿國外線路, 也只是從網上天下文章一大抄.  沒什麼亮點.  
如果師兄喜歡Mod機, 買 ...
SAGAQWE 發表於 2012-4-3 17:16

ching你有所不知了
小的 對AMP知識係有限公司
加上如果成部自己砌
以我咁慢慢來個性,隨時搞6-12個月都未開到聲
買成品起碼有野用住來聽

唔該CHING
因為我想訂麗特那一部
但要改飛線用CHOKE都有一定難度
(CHOKE可用回AUDI ...
mike1981 發表於 2012-4-3 14:41

應該唔難
用隻CHOKE代左支電阻就可以

應該唔難
用隻CHOKE代左支電阻就可以
伏喱哩 發表於 2012-4-3 17:38

即係點?
整流後是但一支?

是否有原裝電源線路...

即係點?
整流後是但一支?
mike1981 發表於 2012-4-3 21:31