打磨喇叭請教

想打磨一下喇叭,應該點做?請c兄教路
mission 751裸照

首先唔順D眼線, 想換單晶銅
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1# makayin

其實個喇叭聽人聲好正,但Disco唔夠勁,而且D電容用左二十年都差唔多要換

回復  makayin

其實個喇叭聽人聲好正,但Disco唔夠勁,而且D電容用左二十年都差唔多要換 ...
makayin 發表於 2012-4-8 12:37

畫到線路出來嗎?
你mod佢如果原裝值改唔會勁左低音

回復 1# makayin

低音換線徑大一點的銅線
左邊那粒係高音電容來, 換solen / 白mcap /

右邊係CR circuit來
你可以換mcap bipolar
非常平宜

咁樣低音會重d
想再重d要換下面鐵芯電感做solen 七芯
不過你要有儀器度

回復  makayin

低音換線徑大一點的銅線
左邊那粒係高音電容來, 換solen / 白mcap /

右邊係CR circuit來 ...
mike1981 發表於 2012-4-8 12:59

多多謝C兄教路,我係超級初哥我要GoOgle,再慢慢消化,不過最重要如果改完唔滿意我可以還原

先焊出全部零件
如有silkscreen marking就不用用錶去度(好似下圖咁)
畫好線路後post上來,實有ching幫到你

心理上覺得電解電容20年後實乾塘
不過用電容錶量後還在+/-10%誤差內

先焊出全部零件
如有silkscreen marking就不用用錶去度(好似下圖咁)  
畫好線路後post上來,實有ching ...
Bread 發表於 2012-4-8 13:50

其實小弟連焊接都未試過,不過一時激動訂左佛山佬個dac 5後來見到D貼片焊接
今日等埋個​​dac5到,就去鴨記買齊D架生

其實小弟連焊接都未試過,不過一時激動訂左佛山佬個dac 5後來見到D貼片焊接
今日等埋個​​dac5到, ...
makayin 發表於 2012-4-8 14:16

如果家中有壞的底板,可以先用來磨練一下焊工
買30W/35W的電烙鐵+吸錫泵+0.8mm錫線+吸錫帶+電烙鐵座,應該好夠用
soldering tutorial on youtube
http://www.youtube.com/watch?v=I_NU2ruzyc4

回復 8# Bread

thanks ching
正!真係學到野,E家有返D信心,開始練習先,明日正式焊機

回復  Bread

thanks ching
正!真係學到野,E家有返D信心,開始練習先,明日正式焊機

...
makayin 發表於 2012-4-8 21:31

有心學,事半功倍
加油