是日玩意 換opamp

DAC: YBA WD202
剛剛把從呢度師兄手上買回來的LME 49720NA換去原本的TL072(YBA  默认是PCM1796=》IV转化 opa2134=》LPF TL072)
想不到小小的2粒竟有如此大的轉變
明顯地清晰度更上一層樓  尤其是聽結他彈弦聲更加有質感 低頻量感收緊但更有彈性 音場加闊
整體給我的感覺是爽朗直白
但取而代之是音樂的韻味有點下降

現在在想要不要把IV換上大S ne5532AN取回人聲韻味? 但怕把YBA的風格完全改變
有無師兄有其他推介?
anyway 煲多一排再睇下點先

換下來的白菜TL072
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

而家先換?.......其實我覺得N記既4562NA比49720NA自然,不過夾機既野好難講......

而家先換?.......其實我覺得N記既4562NA比49720NA自然,不過夾機既野好難講......
多多精 發表於 2012-4-9 00:02

係啊 我聽熟部機一排先換上去比較易聽出分別

係啊 我聽熟部機一排先換上去比較易聽出分別
darkfrank 發表於 2012-4-9 00:02

使鬼咩,開頂後斷電即換再聽再斷電再換再聽.....

使鬼咩,開頂後斷電即換再聽再斷電再換再聽.....
多多精 發表於 2012-4-9 00:05

其實opamp駛唔駛run-in?

回復 5# darkfrank

當然要啦

其實opamp駛唔駛run-in?
darkfrank 發表於 2012-4-9 00:06

如果音響野.......D人九成九講到様様野都要run-in,(自己覺得 I.C. run-in前後分別好少)

797BR做LPF 8620BR做IV 現時黎講無敵

797BR做LPF 8620BR做IV 現時黎講無敵
devilcat1 發表於 2012-4-9 00:55

師兄你好!又見到你了,今次講.......無敵天.......

師兄你好!又見到你了,今次講.......無敵天.......
多多精 發表於 2012-4-9 01:13

講真架.......用返粒627AU 推K701 你聽唔到香港歌手D唱功得唔得 用返粒8620BR 你會聽得好清