[開箱] 來自法蘭西的DAC - Atoll DAC100

話說我用緊一部2000年出的英國DAC Alchemist TSD-1, 用緊中途俾我mod過電容電阻OPA, 都幾滿意
上兩個月換左部膽合併同Mark Audio 六吋全頻, 係時間upgrade下部DAC

好細的一個箱

箱裡面得部機同一張Leaflet, 真係精簡得過份.....   

不同年代兩部DAC合照

是但放好位置試機

我用樂之邦莫邪digital(2010版)同軸出Atoll DAC100(Supra Power Cable, AQ MAC3-G同軸線, Monster M1000i RCA線), 再出我部自制耳放(東芝管驅動, OPA BB637BP 前級放大)推AKG K240M耳機去試

一開聲, 哇.....老實講, 驚喜唔算好大, 並冇一D好大好大提昇

不過, Atoll DAC100俾我個第一印象係 -- 好清晰....清晰度, 音場同樂器分離度有增加, 亦好有音樂感

我聽歌好雜, Jazz, Classical, 電子野流行曲咩都會聽, 所以我試果D歌都唔係咩大路歌......
好啦, 試Antonio Vivaldi 的 Flute Concertos時, 小提琴伴奏時弱音係出過本來部TSD-1
試小野Lisa時, 女聲唔覺有好大變化, 不過覺得好似有D斯文, 聲有D緊, 感染力唔及本來部DAC

不過部DAC 同電源線都係新, 未煲開, 一個月後應該先去到最好態......亦令我知道我部TSD-1換晒電容同OPA(5532 -->AD8620BR)比起一部6K級別的DAC都唔算差.......

試完後亦知道前端sound card 係應該換, 目標係1212M.........

本人是但亂UP, 唔好太認真~

多謝收睇
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

話說我用緊一部2000年出的英國DAC Alchemist TSD-1, 用緊中途俾我mod過電容電阻OPA, 都幾滿意
上兩個月換左 ...
Poljot 發表於 2012-6-26 22:15

事實換dac要大分別, 後端一定要好高清監聽先得

聼講k240M係比較有風格既耳機,唔係好受其它設備影響改變風格。
midtor 發表於 2012-6-26 22:43

唔算

我用左K240M 差唔多十年, 換過無數耳機, 但都無放棄過K240M, 仲一直用緊

網上好多評論話K240M 得中音, 事實上係錯的

實情係, K240M本來設計係 for Studio 用, 成600ohm, 又係食電流怪, 一般係插Mixer 或者Panel 用

家用而又推得唔好的話, 高音比較暗, 低音出唔到, 又散又糊, 咪好似得中音叫做聽得入耳咁囉

我自己切部耳放, 都不知推得幾咁好聲(當然, 低音都係好散同唔潛得深, 無計)

事實換dac要大分別, 後端一定要好高清監聽先得
mike1981 發表於 2012-6-26 22:27

我D Cheap 器材, 點可以高清丫~

而且我又唔係神耳, 唔可能好以其他高手咁, 聽兩聽就發表到萬字真言 review~

我都係是但亂UP咋~

呢部野我未試過係耳機聽過~ 不過係代理用大器材就試到真係有料到~

前端(CDT)俾得愈好,佢分析出黎既音質(分析力)就愈高~ 岩岩開箱只能探到佢聲底大約係點~ 要佢煲開 100hr 左右,就會愈聽愈多~

(其實盒野重唔重?)

回復 7# 筒仔

部野好輕, 輕過一包5KG米, 放心~

講真, 我完全冇去過代理試聽就出手, 原因係平, 如果唔啱聽二手放番出去一定ok~

我唔方便用Speaker 試啫, 不過我直覺用得100 hour 先下定論會持平D, 用一排再算~

我同意前端俾得好, 部DAC會表現得更好, 所以1212M會係我下一個入手的方向

我睇POXX76果邊話落咩釘同用麻石係底都可以效聲, 哈

K240系列係AKG經典產品來,點會差,就係難推D,都好多人喜歡咯。
midtor 發表於 2012-6-26 23:19

推得好就係囉

我用部Cowon Q5W(MP3機)去推一樣推到老牛咁聲........(推UE TF10就非常掂~)

回復 1# Poljot

黑色面板好靚仔呀