想將部Asus Xonar E1 轉下opamps

497用左dac2,清如鏡淡如水,
627好味d

del......,........

AD797
更有音樂味

LME49720NA就高低伸延好, 但相對人聲會比較一般, 我估HA會好D

不過我用緊果部DAC係用分立元件, 音樂味好過用OPA 一大節~

AD797
更有音樂味

LME49720NA就高低伸延好, 但相對人聲會比較一般, 我估HA會好D

不過我用緊果部DAC係用分 ...
Poljot 發表於 2012-7-26 17:13

啱啱小弟張ST由LME49720NA換咗HA,高低伸延再好咗d但人聲都係冇改善

我張STX用緊以下2粒Burr-Brown被TI收購後的新Opamp,從此以後就再無換其他Opamp,因為好滿意。

OPA2211AIDDA
http://hk.element14.com/texas-in ... lp-8soic/dp/1754985

OPA1642AID
http://hk.element14.com/texas-in ... dual-8so/dp/1815731

粒Opa2211用在STX的V/I轉換位,這粒Opamp係以前一個HKEPC的師兄話好聲所以買來試下,解析力非常好,聲音很細致,同解析力高的耳筒好夾。

而Opa1642係新高登間LED鋪介紹,用這Opamp之前是用AD8599貪佢聲音定位好,可惜AD8599不耐聽,聲音比較沉悶和刺耳,聽得耐會很累;換上Opa1642之後聲音很柔和,高音清得來不刺耳,而且定位非常好。

LME49720NA同4562差唔多,以清澈見長,中性偏冷。
midtor 發表於 2012-7-26 19:05

LME49720NA = LM4562NA,只是唔同名。

睇spec 好似一模一樣

我都想換,不如你換左後話比大家知感覺如何

啱啱小弟張ST由LME49720NA換咗HA,高低伸延再好咗d但人聲都係冇改善
enzyme 發表於 2012-7-26 18:27

咁你要試下OPA2211啦!