我都講下CAS_SSD PK HDD

做個實驗將同一首歌分別抄去SSD,HDD睇下播歌有無唔同,
(應該好多ching玩過,但係我呢d新手都要自己試下)
SSD=大陸金勝60G R/W 250M(分開C:裝WIN,E:DATA)
HDD=2T SEAGATE R/W..???(DATA)
WIN7X64-HQPLAYER->CM6631USB DAC->3W_6V6膽機->全頻喇叭
歌曲係發燒靚錄音,file路徑一樣只是driver唔同,
坐定定用無線mouse重複輪流播放同一小段希望找到差異,
得出來結果自己都唔信.....真係聾既都.......................,
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師兄隻大陸SSD想好聲都難...
就算intel 320都唔太掂, 比起crucial m4...
仲唔駛講slc ssd更好

師兄隻大陸SSD想好聲都難...
就算intel 320都唔太掂, 比起crucial m4...
仲唔駛講slc ssd更好 ...
darkfrank 發表於 2012-11-1 17:05

比起隻HDD已經好好多,有比較會發覺HDD聽小好多野,
大陸SSD難聽與否要聽過先知有幾堅,ching有時間可以帶靚野來pk,
我都想比較下其他先入貨

比起隻HDD已經好好多,有比較會發覺HDD聽小好多野,
大陸SSD難聽與否要聽過先知有幾堅,ching有時間 ...
九碌棍 發表於 2012-11-1 17:19

我以為你會覺得HDD好聲D

HQPLAYER 可不可以read 入整個file, 係memory 到放 ?

我推論如果係整首read入memory , source 放係乜med ...
adrianmak 發表於 2012-11-1 18:39

已試驗入唔入memory一樣有影響
而且仲要係ramdisk + software ram play

我都一樣唔信有分別, 甚至認為 HDD 好小小, 不過換左 SSD 之後又真的覺得.......世事無奇不有!

我以為你會覺得HDD好聲D
darkfrank 發表於 2012-11-1 18:35

SSD樂器明顯聲尾長,
人聲厚度清晰度都有提昇,

SSD樂器明顯聲尾長,
人聲厚度清晰度都有提昇,
九碌棍 發表於 2012-11-1 19:27

唔 SSD分析力真係會高D 背景靜D尾音會明顯D
不過小弟覺得唔好既地方係能量偏向中高, 亦即係數碼聲
係小弟套system下會唔耐聽
不過師兄你用膽機+全頻, 互補出好聲唔出奇

回復 8# 九碌棍

想借位問九師兄, 我的CM6631USB DAC (偉良) 試過安裝 ASUS 的 driver, 它說找不到 ASUS DAC, 我只好下載偉良在淘寶提供的 USB Driver, 安裝到不過又出唔到聲, J River 會有 Error, 好煩!!!