[開箱] 一款平衡大氣的解碼器

聽左都有2個星期左右,係時候分享一下

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

睇過小弟post既師兄,應該都知道我玩開cas
一直以來,cas俾人既感覺都係想要分析力高好容易,想要厚暖就難,除非玩膽機
但小弟偏偏唔鐘意玩膽,總覺得膽機是一種失真的聲音

於是乎,cas夾埋adam呢種偏中高既鑑聽喇叭就真係大檸樂了
氣動高音頭加上近場聆聽,係cas呢仲咁強調分析力既音源下,耳仔真係受罪

玩過好多影音補品,包括slc ssd、cubic regic、psu filter、電容卡、子勻sata、台灣晶振usb卡、部件線性供電、台灣魔鐘、圓餅、擴音板、吸音棉
全部都有非常正面既改善,
玩晶振usb卡 & slc ssd 會令分析力提高,音色仲會向著溫潤厚暖既方向改善,
而玩電除左會令背景更靜,動態亦會提升不小
當然最重要還有系統優化&播放軟件的質素
缺一不可

好啦,講左咁多,攪左咁多野,每次返屋企聽歌依然仲有一種壓迫既感覺,
感覺高音欠缺控制力,耐聽度嚴重不足
難道係傳說中既夾機問題?
唔想換喇叭,咁只有從dac著手

基本鎖定左2部有前級,又多好評既
Mytek 192 DSD、Wyred4Sound DAC-2

最後都係揀左比較冷門既w4s,點解? 除左ess9018、hiface usb chips、remote control外,
睇下佢入面電源既用料就知。。。
玩左咁耐,我只知一樣野,玩hifi如玩電

到上聽感

器材:
打機 「偽」聽歌用PC一部 >摩改usb卡+線性供電>hiface 2 usb to coaxial>viablue NF-75 coaxial cable>DAC-2>Sommer SC-225>Adam a5x

由於部機係收返黎,原主人應該已煲好,所以我聽到的應該係全部實力

先有幾點留意既地方:
部機熱機時間好長,起碼半粒鐘,剛開機完全不能入耳 (貴一點的dac都是這樣的嗎 )
對避震非常敏感,原裝膠腳超廢,換上黑檀木/fe ceraball 結像定位明顯提升,再加塊砧板墊機,低頻明顯潛得更深,令音場再大一圈
原裝fuse睇上去唔係流野,鍍金頭,估計係舒特 gold fuse,但依然想換左佢,唔知有無師兄有推荐?(hifi tuning supreme or Synergistic research SR-20?)

USB輸入質素:
hiface 1代 chips, 內部以i2s連接, 質素一D都唔差
用上一條自製klotz usb線,已cut +5v
音色一貫hiface風格,柔美、溫潤、豐富、有樂感,聽人聲會唔願停
如果無比較,絕對收貨

同軸質素:
內部依然係以i2s連接,但分別係多左舊魚,usb to coaxial界面> coaxial to i2s (聽講部機有chips對coaxial做isolation)
用上hiface 2 XMOS 界面,viablue NF-75 coaxial cable,配合最新3.61版 WIN8驅動
如果講前者係感性,後者就係理性
非常非常通透的聲音,無論音場、定位都係一流,無左中頻濛住一層紗的感覺,一開聲背景黑、夠闊
只能說XMOS新版驅動太強大了吧

呢部解碼給我的感覺:
聲音中性(個人感受),高頻柔順而不失細節和延伸,中頻沒有太突出亦不會太暗,低頻量感適中(比起之前部YBA簡直係聽多左成段frequency既野)
平衡大氣,聽交響簡直係一流!
而聽人聲不會有音染、味精的感覺,應有則有
整體風格係厚暖,配合Adam非常完美

睇過小弟post既師兄,應該都知道我玩開cas
一直以來,cas俾人既感覺都係想要分析力高好容易,想要厚暖就難 ...
darkfrank 發表於 2013-3-25 21:52

膽機未必係暖聲架,有時坐低彈下鋼琴總是覺得CD好聽,好似加左好多野落去討好人呀,
呢D係咪失真呢定係音染,不要太介意原音是怎麼樣,討好你的就是好聲音好音樂

膽機未必係暖聲架,有時坐低彈下鋼琴總是覺得CD好聽,好似加左好多野落去討好人呀,
呢D係咪失真呢定係音染, ...
zoneaudio 發表於 2013-3-25 22:47

師兄我去科寶聽過果D膽機,真係唔太識欣賞...
個人口味 唔太鐘意太多味道野

科寶都唔入流 .....

睇到slc ssd 會令分析力提高, 下次用ramdisk 保證有驚喜

睇到slc ssd 會令分析力提高, 下次用ramdisk 保證有驚喜
tocheukho 發表於 2013-3-26 01:12

用左好耐

有眞係幾重料哦!