[開箱] 一款平衡大氣的解碼器

聽左都有2個星期左右,係時候分享一下

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

睇過小弟post既師兄,應該都知道我玩開cas
一直以來,cas俾人既感覺都係想要分析力高好容易,想要厚暖就難,除非玩膽機
但小弟偏偏唔鐘意玩膽,總覺得膽機是一種失真的聲音

於是乎,cas夾埋adam呢種偏中高既鑑聽喇叭就真係大檸樂了
氣動高音頭加上近場聆聽,係cas呢仲咁強調分析力既音源下,耳仔真係受罪

玩過好多影音補品,包括slc ssd、cubic regic、psu filter、電容卡、子勻sata、台灣晶振usb卡、部件線性供電、台灣魔鐘、圓餅、擴音板、吸音棉
全部都有非常正面既改善,
玩晶振usb卡 & slc ssd 會令分析力提高,音色仲會向著溫潤厚暖既方向改善,
而玩電除左會令背景更靜,動態亦會提升不小
當然最重要還有系統優化&播放軟件的質素
缺一不可

好啦,講左咁多,攪左咁多野,每次返屋企聽歌依然仲有一種壓迫既感覺,
感覺高音欠缺控制力,耐聽度嚴重不足
難道係傳說中既夾機問題?
唔想換喇叭,咁只有從dac著手

基本鎖定左2部有前級,又多好評既
Mytek 192 DSD、Wyred4Sound DAC-2

最後都係揀左比較冷門既w4s,點解? 除左ess9018、hiface usb chips、remote control外,
睇下佢入面電源既用料就知。。。
玩左咁耐,我只知一樣野,玩hifi如玩電

到上聽感

器材:
打機 「偽」聽歌用PC一部 >摩改usb卡+線性供電>hiface 2 usb to coaxial>viablue NF-75 coaxial cable>DAC-2>Sommer SC-225>Adam a5x

由於部機係收返黎,原主人應該已煲好,所以我聽到的應該係全部實力

先有幾點留意既地方:
部機熱機時間好長,起碼半粒鐘,剛開機完全不能入耳 (貴一點的dac都是這樣的嗎 )
對避震非常敏感,原裝膠腳超廢,換上黑檀木/fe ceraball 結像定位明顯提升,再加塊砧板墊機,低頻明顯潛得更深,令音場再大一圈
原裝fuse睇上去唔係流野,鍍金頭,估計係舒特 gold fuse,但依然想換左佢,唔知有無師兄有推荐?(hifi tuning supreme or Synergistic research SR-20?)

USB輸入質素:
hiface 1代 chips, 內部以i2s連接, 質素一D都唔差
用上一條自製klotz usb線,已cut +5v
音色一貫hiface風格,柔美、溫潤、豐富、有樂感,聽人聲會唔願停
如果無比較,絕對收貨

同軸質素:
內部依然係以i2s連接,但分別係多左舊魚,usb to coaxial界面> coaxial to i2s (聽講部機有chips對coaxial做isolation)
用上hiface 2 XMOS 界面,viablue NF-75 coaxial cable,配合最新3.61版 WIN8驅動
如果講前者係感性,後者就係理性
非常非常通透的聲音,無論音場、定位都係一流,無左中頻濛住一層紗的感覺,一開聲背景黑、夠闊
只能說XMOS新版驅動太強大了吧

呢部解碼給我的感覺:
聲音中性(個人感受),高頻柔順而不失細節和延伸,中頻沒有太突出亦不會太暗,低頻量感適中(比起之前部YBA簡直係聽多左成段frequency既野)
平衡大氣,聽交響簡直係一流!
而聽人聲不會有音染、味精的感覺,應有則有
整體風格係厚暖,配合Adam非常完美

膽機未必係暖聲架,有時坐低彈下鋼琴總是覺得CD好聽,好似加左好多野落去討好人呀,
呢D係咪失真呢定係音染, ...
zoneaudio 發表於 2013-3-25 22:47

師兄我去科寶聽過果D膽機,真係唔太識欣賞...
個人口味 唔太鐘意太多味道野

睇到slc ssd 會令分析力提高, 下次用ramdisk 保證有驚喜
tocheukho 發表於 2013-3-26 01:12

用左好耐

ramdisk for what ?
dontcare 發表於 2013-3-26 17:37

music player and video player
auto load music files by .bat
Also FAT32 for ramdisk is better than NTFS

Ramdisk is the best solution for "buffering music files"
By comparing it to my SLC SSD + 子勻sata + cubic regic,
loading music file on it has much better SQ, especially more 潤澤、泛音

Music files after copying to the ramdisk, the different of storage media become unnoticable
I cant hear any difference between HDD and SLC SSD where the files was stored b4
So it is definately a very high C/P solution

thank you for the detail explanation ...
    but how to save the data in  ramdisk
dontcare 發表於 2013-3-26 18:48

most of the ramdisk software have the option to auto save data or load saved image at start
you can look for it

My solution is to copy the whole folder to ramdisk b4 playing it
Can be done by windows xcopy command using a .bat file

想請教darkfrank兄,台灣晶振usb卡同台灣魔鐘,是什麼東西?
有無詳細資料?
小弟都曾經玩過psu filter、電容卡 ...
oneoso 發表於 2013-3-26 19:16

ppastudio出既pci-e usb3.0擴展卡, 同類既有SOtM tX-USB
台灣魔鐘即係仿版 ASI 聖杯
用緊既係極聽,我果部唔係專機來的

成套野都好正....絕對唔係我中學生可以afford 好毒
想問下D英式PC係唔係DIY?? ...
oliver1997 發表於 2013-3-26 21:03

全部電線都係自己DIY的
小弟買唔起廠線

回復  darkfrank

我一直都諗緊搞條英式PC,可惜自己冇時間,預算都唔高...
    呢道一條你用左幾錢吖? ...
oliver1997 發表於 2013-3-26 21:11

我D英頭線好短,所以唔貴
mk頭55 尾35 線3呎 240到?